Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demokrate odustale od susreta sa Trumpom u Bijeloj kući


Trump prilikom ranijeg susreta sa Pelosi i Schumerom u Bijeloj kući, septembar 2017.

Američki predsjednik Donald Trump koji pokušava da pogura usvajanje poreske reforme u utorak se suočio sa novim problemima, nakon što su predstavnici Demokratske stranke na Kapitol hilu iznenada odustali od susreta sa njim u Bijeloj kući.

Osim toga, nekolicina republikanskih zakonodavaca traži izmejne predloženog nacrta zakona o prezima, koji ova stranka vidi kao ključno pitanje njihove političke perspektive, uoči izbora za najviši zakonodavni dom 2018.

Senatski komitet za budžet u toku popodneva treba da rauzmotri zakon i sesija, koje je prethodmo trebala da bude formalnost, postala je potencijalno problematična, navodi Reuters.

Trump je u utorak posjetio Kapitol hil, gdje se susreo sa republikancima, uoči mogućeg glasanja o poreskoj reformi u četvrtak.

Američki predsjednik je za popodne imao zakazane susrete u Bijeloj kući sa kongresnim liderima obije stranke. O susretu sa liderima demokrata u Senatu, Chuckom Schumerom, i Predstavničkom domu, Nancy Pelosi pisao je na Twitteru:

"Susrijećem se sa 'Chuckom i Nency' danas oko održavanje vlade otvorenom i radnom" napisao je, ali međutim i dodao, "problem je što oni hoće da ilegalni miganti ulaze u zemlju bez provjere, slabi su po pitanju kriminala i žele značajno povećanje poreza. Ja tu ne vidim dogovor."

Schumer i Pelosi su mu ogovorili da se neće susresti sa njim kako je bilo planirano.

"Mi mislimo da je najbolji put naprijed nastavak pregovora sa našim kolegama republikancima u Kongresu" naveli su u saopštenju.

Očekuje se da će se demokrate usprotiviti republikanskom prijedlogu zakon o porezima, za kojeg tvrde da donosi poreske olakšice gotvo isključivo bogatima i povećava ukupni dug zemlje, ali će kako navodi Reuters, prepirka oko Trumpovog tweeta, vjerovatno poslužiti da podigne nivo stranačkih tenzija uoči usvajnja nekoliko kritičnih odluka.

Republikanci koji kontrolišu oba doma Kongresa, Senat i Predstavnički dom, još nijesu uspjeli da postignu niti jednu veliku zakondavnu pobjedu od kada je Trump preuzeo dužnost u januaru.

XS
SM
MD
LG