Dostupni linkovi

Njemački gradonačelnik koji podržava izbjeglice izboden


Federalna kancelarija za izbjeglice u Njemačkoj, ilustracija
Federalna kancelarija za izbjeglice u Njemačkoj, ilustracija

Gradonačelnik u zapadnom njemačkom gradu Alteni, u Sjevernoj Rajni Vestafliji, Andreas Hollstein koji je poznat po tome što se zalaže za prihvat većeg broja izbjeglica, preživio je napad nožem.

Kako navodi BBC sumnja se da je motiv napada njegova liberalana promigranatska politika. On je nožem u vrat uboden u jednoj kebab radnji nakon čega je prebačen u bolnicu na zbrinjavanje.

"Službe bezbjednosti vjeruju da je motiv bio političke priride" rekao je premijer Sjeverne Rajne Vestfalije Armin Laschet.

Grad Altena poznat je po prihvatu velikog broja izbjeglica. Napadanuti gradonačelnik Andreas Hollstein je iz stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, Hrišćansko demokratske unije (CDU).

Svjedoci su citirali njemačke medije koji kažu da je napadač, koji je uhapšen, vikao i kritikovao gradonačelnikovu migantsku politiku, kada ga je napao nožem u ponedjeljak veče.

Kancelarka Merkel je na Twitteru osudila napad.

"Bijesna sam zbog napada nožem na gradonačelnika Andreasa Hollsteina, i odahnula sam kada sam čula da će moći da se vrati svojoj porodici. Takođe zahvaljujem svima koji su mu pomogli" napisala je njemačka kancelaraka.

Gradonačelnik Hollstein (57) je u utorak izjavio na press konferenciji da su vlasnik kebab radnje Demir Abdullah i njegov sin onesposobili napadača.

Relativno lošem rezulatatu stranke kancelarke Merkel na izborima u septembru doprinijela je njena liberalna migrantska politika, koja je pod motom "mi to možemo" omogućila ulazak više od milion izbjeglica, uglavnom muslimana u Njemačku tokom migrantske krize 2015-2016.

Altena gradić sa oo 17.000 rezidenta osvojio je u maju nacionalnu nagardu za uspješnu integraciju migranata.

Grad je obezbijedio migranima naseljavanje u normalne stambene blokove, umjesto u migrantske hostele, izvjestio je Njemački ARD.

XS
SM
MD
LG