Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BIH: SBB će podržati povećanje akciza na gorivo


Fahrudin Radončić lider SBB

Savez za bolju budućnost (SBB) podržat će u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje seta zakona o akcizama kojim je predviđeno povećanje cijena na gorivo, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije koju je organizovao SBB.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je rekao da je održana sjednica Kolegija SBB-a na kojoj je bilo govora o novom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

Kako kaže, SBB je već mjesecima govorio da će glasati za zakon kada bude osigurana potpuna transparentnost utroška sredstava, odnosno kada sredstva budu usmjerena isključivo u izgradnju cesta.

Radončić kaže da modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH to osigurava, ali da će SBB tražiti i da se osnuje zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH koja će pratiti utrošak i transparentnost sredstava.

Na pitanje o lobiranju stranih ambasadora za usvajanje seta zakona o akcizama, Radončić je odgovorio da je to potpuno prirodna potreba i dio njihovog posla.

Prema njegovom mišljenju, da bi se dobila sredstva za Transportnu zajednicu, uslovi MMF-a su i dubinska analiza u BH Telecomu i HT Eronetu.

Kako kaže, to će biti mnogo veći izazov za njihove prijatelje u SDA. On se nada da će sada biti osigurana većina za usvajanje seta zakona o akcizama.

Potvrdio je da će SBB-ovi ministri ponuditi ostavke na nivou države i entiteta FBiH te da čeka sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, na kojem će saznati da li su SDA i HDZ pronašli novog koalicionog partnera.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić za sada je osigurao većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH za usvajanje seta zakona o akcizama. Političke stranke koje se zalažu za povećanje cijena goriva (SDA, HDZ, SNSD i SBB) u Zastupničkom domu PSBiH za sada imaju 21 ruku, a političke stranke koje su protiv (DF, SDP, SDS, A-SDA, BPS i Nezavisni blok) 20 ruku.

Ostaje upitno kako će glasati zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika i nekadašnji član Kluba zastupnika SDS-a koji odnedavno djeluje kao nezavisni parlamentarac Đorđo Krčmar. U Parlamentarnoj skupštini BiH spekuliše se kako će Zelenika i Krčmar ovaj put podržati povećanje akciza na gorivo.

XS
SM
MD
LG