Dostupni linkovi

Papa nije pomenuo Rohindže, traži poštovanje prava svih


Papa Franjo u Mjanmaru
Papa Franjo u Mjanmaru

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo izbjegao je da direktno pomene Rogindže i prilikom susreta, sa zbog ovog pitanja oštro kritikovanom liderkom Mjanmara, Aung Sang Su Ći.

Pontif, koji je kako navode agencije u vrlo osjetljvoj misiji, je umjesto toga rekao da je potrebno da se “poštuju prava svih koji tu zemlju zovu svojim domom” .

Papa Franja stigao je juče u trodnevnu posetu Mjanmaru, većinski budističkoj zemlji optuženoj za "etničko čišćenje" muslimanske manjine Rohindža koja živi na zapadu te zemlje.

Govoreći pred Aung Sang Su Ći, papa je rekao da "budućnost Mjanmara mora biti mir, baziran na poštovanju digniteta i prava svakog člana društva, poštovanju svake etničke grupe i njhovog identiteta."

"Religijske razlike ne smiju biti izvor nepovjerenja i podjela, već snaga jedinstva, praštanja i tolerancije kao i mudrog građenja nacije" rekao je Franjo.

Papa je ranije razgovarao je i sa sa budističkim liderom Sitagu Sajadavom, koji je na udaru kritika zbog govora protiv muslimana.

Portparol Vatikana Greg Burke rekao je da se Papa nakratko sastao sa budističkim liderom, dodavši da je imao odvojene sastanke i s drugim vjerskim liderima u Rangunu, pr.

Burke je rekao da je susret bio "u naporima da se podstakne mir i bratski suživot kao jedini način da se ide naprijed".

Sitagu je bio na udaru kritika zbog govora protiv muslimana, posebno pripadnika Rohindža, kojima se ne priznaje državljanstvo u Mjanmaru.

Vatikan je saopštio da je papa tokom sastanka s verskim liderima istakao poruku "jedinstva u različitosti".

Papa Franja stigao je juče u trodnevnu posetu Mjanmaru, većinski budističkoj zemlji optuženoj za "etničko čišćenje" muslimanske manjine Rohindža koja živi na zapadu te zemlje.

U Mjanmaru živi oko 700.000 katolika, što je jedan odsto od ukupnog stanovništa od 51 miliona ljudi.

Gradsko vijeće Oxforda u ponedjeljak je duzelo nagradu slobode koju je prije 20 godina dodijeliloi Aung San Su Ći, navodeći da oni koji žmire pred nasiljem narušavaju vlastiti ugled.



XS
SM
MD
LG