Dostupni linkovi

Kancelarija EU: Kosovo ima evropsku perspektivu


Zastava Kosova
Zastava Kosova

U saopštenju za javnost Kancelarije Evropske unije (EU) / Specijalnog predstavnika EU, EULEKS-a i šefova misija EU na Kosovu, navodi se da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali da tempo približavanja Kosova zavisi od tempa u kojem država sprovodi reforme u svim relevantnim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

"Funkcionalna, delotvorna višepartijska parlamentarna demokratija je neophodna na Kosovu kako bi kosovskim zakonodavcima omogućila da naprave ove neophodne reforme", navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da je važno da se poštuju demokratski procesi, da parlament redovno zaseda, da funkcioniše pravilno i efikasno, uz održavanje vladavine prava.

"Očekujemo od svih izabranih predstavnika da se ponašaju odgovorno i sprovode prioritete koji odražavaju volju ljudi bez nepotrebnog daljeg odlaganja", ističe se u saopštenju.

Što se tiče drugog kruga opštinskih izbora, zaključuje se u saopštenju, Evropska unija pažljivo prati sve aktuelne razvoje i očekuje da svi politički akteri odgovorno postupaju, radi kosovskog naroda.

XS
SM
MD
LG