Dostupni linkovi

Iran označio saudijskog princa 'detinjastim'


Saudijski prestonaslednik Mohamed bin Salman

Iran je večeras odgovorio na ocenu saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana da je iranski vrhovni verski lider Ali Hameneiji novi Hitler Bliskog istoka, označivši princa "slabim i detinjastim".

"Niko na svetu i u međunarodnoj areni ne veruje princu zbog njegovog nezrelog ponašanja i kolebljivih ocena", naveo je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Gasemi u zvaničnom odgovoru emitovanom na državnoj televiziji.

Dodao je da je princ Bin Salman "odlučio da sledi put čuvenih diktatora iz regiona i trebalo bi dobro da razmisli o njihovoj sudbini", prenele su svetske agencije.

"Greške avanturističkog saudijskog prestolonaslednika, od kojih je najnovija skandalozna intervencija u libanske unutrašnje poslove, prouzrokovale su problem čak i za njihove tradicionalne saveznike", dodao je portparol misleći na iznenadnu ostavku premijera Libana Saada Haririja objavljenu 4. novembra u Rijadu i povučenu skoro tri nedelje kasnije.

Bin Salman koji je takođe saudijski ministar odbrane, ocenio je da je "potrebno suprotstaviti se" ekspanziji Islamske Republike Irana.

"Naučili smo od Evrope da smirivanje ne deluje. Ne želimo novog Hitlera u Iranu da se ponovi na Bliskom istoku ono što se desilo u Evropi", rekao je on u intervjuu za Njujork tajms.

Početkom ovog meseca Iran je ocenio da je Saudijska Arabija napravila grešku odabravši SAD i Izrael umesto Irana.

Mladi ministar odbrane teži da izgradi koaliciju protiv Irana uz podršku predsednika Donalda Trampa za koga tvrdi da je "prava osoba u pravo vreme".

Istovremeno, na unutrašnjem planu je izazvao potres hapšenjem nekoliko oko 200 uticajnih i bogatih ličnosti u okviru istrage o korupciji.

Posmatrači ocenjuju da akcija usmerena na desetine prinčeva, zvaničnika, vojnih oficira i biznismena predstavlja pokušaj princa prestolonaslednika da marginalizuje potencijalne rivale i kritičare.

XS
SM
MD
LG