Dostupni linkovi

Hariri obećao pristalicama da će ostati u Libanu


 Libanski premijer Saad Hariri
Libanski premijer Saad Hariri

Premijer Libana Saad Hariri obećao je danas hiljadama pristalica da će ostati u svojoj zemlji i izjavio da je interes Libana iznad svega.

"Prvo Liban. Ništa nije dragocenije od naše zemlje", rekao je Hariri u trijumfalnom govoru ispred svoje rezidencije.

On je ranije danas u predsedničkoj palati saopštio da odlaže ostavku, odgovarajući na zahtev predsednika Libana Mišela Auna da ostavku "stavi na čekanje" kako bi bilo više vremena za konsultacije.

Hariri je 4. novembra iznenada, u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije, objavio da podnosi ostavku, što je izazvalo krizu u Libanu i dovelo do optužbi da ga je Rijad primorao na takav potez i držao ga u zatočenitšvu. I Saudijska Arabija i Hariri su to porekli.

Libanski premijer se sinoć vratio u Liban, više od dve nedelje otkako je iz Rijada objavio da podnosi ostavku. On je iz Saudijske Arabije otišao u Pariz, a tokom povratka je posetio Egipat i Kipar.

Hariri je u unapred snimljenom obraćanju u kojem je objavio ostavku, optužio Iran i libanski proiranski Hezbolah da se mešaju u događaje u regionu, i izrazio bojazan za svoju bezbednost.

Predsednik Libana Aun odbio je da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati i zvanično je podnese ili ponovo razmotri svoj potez.

XS
SM
MD
LG