Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kačinjski u parlamentu čitao knjigu o mačkama


Jaroslav Kačinjski, lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda

Najmoćniji političar u Poljskoj Jaroslav Kačinjski čitao je danas knjigu o mačkama na sednici poljskog parlamenta, čime je podstakao brojne šale, ali i optužbe da pokušava da skrene pažnju birača sa kontroverzne reforme pravosudnog sistema.

Kačinjski, lider vladajuće stranke Pravo i pravda i poznati ljubitelj mačaka, delovao je udubljen u mali priručnik "Atlas mačaka: Divlje i domaće", na početku današnje sednice, prenosi Asošiejted pres.

Portparolka njegove stranke Beata Mazurek objavila je kasnije na Tviteru sliku Kačinjskog kako čita tu knjižicu i napisala: "Neka nas pretpraznično čitanje lidera Jaroslava Kačinjskog ohrabri da podržimo skloništa za životinje i ljude koji pomažu životinjama."

Ona je na Tviteru podelila i sliku na kojoj je mačka koja čita knjigu o Kačinjskom.

Opozicioni poslanik Mihal Šćerba optužio je vladajuću partiju da pokušava da ublaži lik Kačinjskog dok se "demokratija urušava" u Poljskoj.

Poslanici su debatovali o nekoliko tema, uključujući kontroverzne promene pravosudnog sistema koje bi vladajućoj stranci dale veću kontrolu nad Vrhovnim sudom i imenovanjem sudija.

Dok Pravo i pravda navodi da su promene potrebna zbog reforme slomljenog pravosudnog sistema, Evropska unija smatra da će te reforme narušiti načelo podele vlasti i vladavinu prava u Poljskoj.

Glasanje o reformi pravosuđa očekuje se narednih nedelja.

XS
SM
MD
LG