Dostupni linkovi

Rast evropskih berzi


Evropske berze danas beleže dobitke, posle izveštaja da su nemačke socijaldemokrate izrazile spremnost da uđu u pregovore o novoj vladi kancelarke Angele Merkel.

Nemački indeks DAX porastao je 0,8 odsto, francuski CAC-40 0,7 odsto, dok je britanski FTSE 100 gotovo bez promena.

Najveća nemačka opoziciona partija izrazila je spremnost da uđe u pregovore s konzervativcima Angele Merkel oko nove vlade, što je dosad odbijala da učini, preneo je Blumberg. Nova "velika koalicija" bi sprečila raspisivanje novih parlamentarnih izbora s neizvesnim ishodom i vratila stabilnost u najveću privredu Evropske unije.

Vol strit je danas zatvoren zbog Dana zahvalnosti, dok su Aziji uglavnom zabeleženi dobici.

Na istoku su svi bitniji indeksi završili trgovanje u plusu. Hongkonški Hang Seng porastao je 0,6 odsto i prvi put u više od 10 godina završio iznad nivoa od 30.000 poena, navodi AP.

Japanski Nikei 225 porastao je 0,1 odsto, južnokorejski Kospi 0,3 odsto, Šangajski kompozitni indeks 0,1 odsto, a hongkongški Hang Seng 0,5 odsto. Sidnejski indeks S&ampP/ASX 200 završio je u minusu 0,1 odsto.

Cene nafte nastavile su da rastu. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta poskupela je 1,26 odsto, na 58,75 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent porasla za 0,35 odsto, na 63,77 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG