Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi predsednik Zimbabvea obećava demokratiju i posao


Novi lider Zimbabvea Emerson Mnangagva

Novi lider Zimbabvea Emerson Mnangagva kazao je oduševljenim građanima, koji su ga dočekali u prestonici Harareu, da zemlja ulazi u novu fazu demokratije posle uklanjanja sa vlasti predsednika Roberta Mugabea koji je na toj funkciji bio skoro četiri decenije, prenosi Rojters.

Mnangagva se vratio u Zimbabve nakon dvonedeljnog boravka u inostranstvu gde se sklonio pošto ga je 93-to godišnji bivši predsednik smenio sa položaja potpredsednika u nameri da osigura svojoj mnogo mlađoj supruzi Grejs da ga nasledi na funkciji.

“Ovo je glas naroda. Glas naroda je glas Boga”, kazao je Mnangagva u obraćanju nekoliko hiljada sledbenika okupljenih ispred sedišta vladajuće ZANU-PF partije.

“Danas smo svedoci početka novog talasa demokratije”, kazao je Mnangagva.

"Apelujem na sve ljude Zimbabvea da se ujedine. Mi smo svi Zimbabveanci. Potreban nam je mir u zemlji i poslovi, poslovi, poslovi", rekao je Mnangagva, a navodi Asošiejted pres.

Mnangagva je danas govorio i o pokušajima da bude ubijen, uključujući i trovanje u avgustu. Pre govora je malo zaplesao, na oduševljenje pristalica, a uz njega su bila dva telohranitelja.

Ushićena masa u Harareu slavila je povratak i prvo javno obraćanje Mnangagve. Neki su nosili njegove slike i transparente na kojima je pisalo "Naš heroj, naša nada" i "Dobrodošao nazad, heroju naš".

Zimbabve je bio jedna od najperspektivnijih ekonomija u Africi ali već nekoliko decenija posrće zbog politike Roberta Mugabe uključujući i nasilno zauzimanje farmi čiji su vlasnici bili belci i štampanja novca što je izazvalo hiperinflaciju.

Većina od 16 miliona stanovnika ove zemlje je siromašna a jedan od najvećih problema je visoka nezaposlenost, što je Mnangagva obećao da reši.

Njegovo uklanjanje izazvalo je reakciju armije koja je primorala Mugabea da se povuče, koji je bio doživljavan kao heroj kada je Zimbamve proglasio nezavisnost od Britanije 1980, ali je kasnije postao despot, podseća Rojters. On je podneo ostavku u utorak – jer je parlament započeo počeo postupak njegovog opoziva - nakon što je od sredine prošle sedmice, kada je stavljen u kućni pritvor, odbijao da to učini.

Mnangagva će položiti zakletvu u petak.

Britanska agencija podseća da je decenijama bio najverniji Mugabeov saradnik zadužen za bezbednost kada je tokom 1980-ih, prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, ubijeno oko 20 hiljada civila.

“Mugabe je otišao ali ne vidim da Mnangagva radi bilo šta drugačije u odnose na ovog starog čoveka. To nije promena koju sam očekivao ali, hajde, da mu damo vreme”, kaže čuvar u banci Edgar Mapuranga.

Obnova zemlje i njene međunarodne reputacije biće veoma izazovan zadatak. Zbog kršenja ljudskih prava i neregularnih izbora, mnoge zapadne zemlje su uvele sankcije Zimbamveu početkom 2000-ih, što je dodatno pogoršalo ekonomsku situaciju, uprkos kineskim investicijama.

Održavanje regularnih predsedničkih izbora sledeće godine, biće ključno za dobijanje novih investicija.

Analitičari procenjuju da će Mnangagva skoro sigurno pobediti na njima. Nemački izaslanik za Afriku Ginter Nuk smatra da bi to bila pobeda za “staru elitu” u Zimbamveu uz pomoć Kine.

“On će uspeti da pobedi igrajući na kartu straha ili mnogim trikovima i onda ćemo imati prenos vlasti sa jednog tiranina na sledećeg”, kazao je Nuk, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG