Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel prozvao šest zemalja evrozone zbog budžeta


Evropska komisija danas je prozvala šest zemalja članica evrozone ocenjujući da njihovi predlozi budžeta za 2018. godinu predstavljaju rizik da se neće usaglasiti sa evropskim pravilima.

Prema oceni Brisela, planirani budžeti Francuske, Italije, Belgije, Portugala, Austrije i Slovenije podložni su udaljavanju od ciljeva koji su im zadati, prenosi Frans pres.

Kada je reč o Francuskoj Komisija je ustanovila značajnu razliku između budžeta koji je predstavljen Komisiji i traženog prilagođavanja smatranog potrebnim da bi se postigao cilj ozdravljenja javnih finansija.

Komisija takođe navodi da nivo francuskog duga od 96,9 odsto BDP u 2018. godini u velikoj meri prelazi prag od 60 odsto BDP predviđen ugovorima Unije.

Brisel je takođe zabrinut zbog visokog javnog duga Italije koji će dostići 130,8 odsto BDP-a 2018. godine, što dodatno zabrinjava obzirom da se očekuje da će Italija beležiti najslabiji rast u zemljama evrozone.

Samo šest zemalja od 19 koje koriste evro kao valutu su u potpunoj saglasnosti sa evropskim propisima - Nemačka, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Finska i Holandija.

Za ostale zemlje - Estoniju, Irsku, Kipar, Maltu, Slovačku i Španiju predlozi budžeta su ocenjeni kao "uglavnom saglasni" sa propisima Unije.

Grčka koja je i dalje obuhvaćena planom pomoći zbog duga ne potpada pod ove budžetske zahteve.

"Evrozona raste najbržim tempom u poslednjih deset godina, i njen prosečni deficit treba da padne ispod 1,0 odsto BDP iduće godine, dok je prelazio 6.0 odsto 2010. godine", rekao je evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovici.

XS
SM
MD
LG