Dostupni linkovi

Reis Kavazović: Presuda Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću


Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović
Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da je presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću prilika za suočavanje s prošlošću.

"Ovo je prilika da se svi, a posebno srbijansko društvo i zvaničnici među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću", kazao je Kavazović.

On je rekao da jedino istina o onome što se dešavalo u BiH može biti osnova za povratak pomirenja, preneli su sarajevski mediji.

Prema rečima Kavazovića, presuda Mladiću će imati važnost ako doprinese procesu pomirenja, a taj proces, kako je naveo, neće biti moguć ako se nastavi glorifikovanje zločinaca i politika koje su za posledicu imale zločine.

Poglavar IZ BiH je izrazio žaljenje što Haški tribunal nije, osim Srebrenice, osudio Mladića i za genocid u šest opština - Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština. Progašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

XS
SM
MD
LG