Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Egipat: Uhapšeno 29 lica osumnjičenih za špijunažu za Tursku


Zbačeni egipatski predsednik Mohamed Morsi

Egipatski javni tužilac naredio je hapšenje 29 lica osumnjičenih za špijunažu u korist Turske i pridruživanju terorističkoj organizaciji, objavila je državna agencija MENA.

Prema istrazi egipatske obaveštajne službe, ova grupa je snimala telefonske razgovore i prosleđivala turskoj obaveštajno službi kao deo plana da se Muslmansko bratstvo vrati na vlast u Egipat, prenosi Rojters.

Nije objavljeno da li su svi uhapšeni egipatski državljani ili među njima ima i stranaca. Oni su optuženi i za pranje novca i menjanje novca bez odgovarajuće dozvole.

Odnosi između Ankare i Kaira su zategnuti otkako je egipatska vojska zbacila sa vlasti šefa države Mohameda Morsija, inače lidera Muslimanskog bratstva, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine 2013.

Muslimansko bratstvo ima bliske veze sa turskom vladajućom Partijom pravde i razvoja (AKP) i mnogi njegovi članovi su prebegli u Tursku nakon zabrane njihovih aktivnosti u Egiptu.

Nakon Morsijevog zbacivanja, egipatske vlasti su označile Muslimansko bratstvo, najstariji islamistički pokret na svetu, kao terorističku organizaciju a mnogi njegovi zvaničnici su uhapšeni, prinuđeni da odu u inostranstvo ili povuku u ilegalu, podseća Rojters.

Muslimansko bratstvo saopštava da je mirotvorna organizacija i osudila je napade na nju.

XS
SM
MD
LG