Dostupni linkovi

Peterle: Lokalni izbori na Kosovu u skladu sa zakonom


Posmatračka misija EU (EOM) koje je nadgledala drugi krug lokalnih izbora na Kosovu saopštila je da su i predizborna kampanja i izborni dan protekli uglavnom u mirnoj atmosferi i u skladu sa zakonom.

U nedjelju 19. novembra, održan je drugi krug loklanih izbora na Kosovu u 19 od 38 lokalnih opština.

Učesnicima izbora je omogućano da svoje poruke slobodno iskažu, a mediji su, naročito javni servisi omogućili prostor za održavanje debata, izjavio je Alojz Peterle, šef posmatračke misije EU.

Atmosfera u mjestima gdje je dominantna srpska zajednica na Kosovu u Petrešu i Klokotu bila je polarizovana, ali je sve proteklo bez velikih incidenta.

Oba kandidata za gradonačlnike u Petrešu optuživali su jedan drugog za kupovinu glasova i pristisak na pristalice, navedeno je.

Posmatračka misija ipak kaže, da su i pored uglavnom mirne i atmosfere u skladu sa zakonom, uočene neke nepravilnosti u procesu brojenja glasova koje treba popraviti u daljim izbornim procesima.

Takođe su naglasili da je pristup izbornim mjestima ljudima sa posebnom potrebama otežan.

"Samoj proceduri glasnaja takođe su potrebna poboljšanja. A na tajnost glasanja je negativno uticala praksa porodičnpg ili grupnog glasanja" rekao je Petrle.

Evropska posmatračka misija je rasporedila više od 70 posmatrača iz 25 EU članica širom Kosova na izborni dan.

Kako su saopštili EOM će ostati na Kosvu da proprate proces brojanja glasova i regovanje nadležnih na prijavljene nepravilnosti.

XS
SM
MD
LG