Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin u Sočiju sa Asadom


Vladimir Putin i Bašar al-Asad tokom susreta u u Sočiju u ponedjeljak 20. novembra 2017

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je u Sočiju sirijskog kolegu Bašara al Asada, a dvojica lidera su se saglasili da fokus sirijskog sukoba prelazi sa vojnih operacija u potragu za političkim rješenjem.

Kako Reuters prenosi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Asadova posjeta trajala četiri sata.

Putin je, kako je objavljeno, rekao sirijskom predsjedniku da je želeo sa njim da se sastane prije sastanka u Sočiju koji bi trebalo da bude održan u srijedu sa liderima Turske i Irana.

O sastanku sa Asadom izvestiće i američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidere Bliskog istoka, među kojima je i katarski emir Tamim bin Hamad el Tani.

"Ispred nas će biti dug put da pređemo prije nego što uspijemo u potpunosti da pobijedimo teroriste. Ali sve dok zajedno radimo u borbi protiv terorizma u Siriji, ova vojna operacija zaista završava tu misiju", istakao je Putin.

On je istakao da je sada vrijeme za politička pitanja.

"Smatram da je sada najvažnije preći na politička pitanja i sa zadovoljstvom primjećujem vašu spremnost da radite sa svima onima koji žele mir i rješenje", poručio je on Asadu.

Prema navodima Kremlja, sastanak se dogodio u ponedeljak u Sočiju, ali detalji nisu bili objavljeni do jutros.

Asad je sjedeći preko puta malog stola za ispijanje kafe naspram Putina rekao da je "u ovom stadijumu, posebno nakon što smo uspjeli da pobijedimo teroriste, u našim interesima da napredujemo sa političkim procesom".

On je istakao da trenutna situacija na terenu omogućava da se napredak u političkom procesu očekuje.

Putin i Asad poslednji put prije ovoga su se sastali 20. oktobra 2015. u Moskvi, nekoliko sedmica nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Siriji koja je preokrenula tok sukoba u Asadovu korist.

XS
SM
MD
LG