Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protestovali policajci u Sarajevu


Protest policajaca ispred Parlamenta Federacije BiH, Sarajevo

Više od stotinu policajaca iz sedam kantona Federacije BiH održalo je danas miran protest u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, nakon što sa resornim ministrom Aljošom Čamparom jutros nisu postigli dogovor o načinu penzionisanja.

Poručili su da će se prekosutra vratiti pred zgradu Parlamenta ukoliko jedan od njihovih zahtjeva u vidu amandmana ne bude usvojen.

"Jedan od amandmana koji smo predali na protokol podrazumijeva da se lični koeficijent policijskih službenika množi sa 1,3, a drugi podrazumijeva da se Parlament obaveže da prelaznim odredbama propiše dva stava u jednom članu, gdje će stajati da će se pitanje penzionisanja urediti posebno Zakonom o policijskim službenicima", rekao je predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

"Nama je potpuno svejedno da li će to biti realizovano kroz dopune Zakona o policijskim službenicima ili Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju /PIO/. Važno je da se na jedan od ta dva načina definiše pravo na ostvarivanje penzije policijskih službenika", naveo je Hadžiabdić.

Protestu su se pridružili i predstavnici Sindikata solidarnosti fabrike obuće "Fortuna" zbog stečaja ove gračaničke firme, koji su nastavili štrajk i tokom popodneva.

Policajci: Ne želimo u penziji biti na prosjačkom štapu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Na sastanku predstavnika Sindikata policijskih službenika FBiH, koji je jutros održan u Federalnoj upravi policije sa ministrom Aljošom Čamparom, nisu usaglašeni stavovi o ovom pitanju.

Čampara nije pristao da se u Zakon o PIO, koji bi sutra trebalo da se nađe pred Parlamentom FBiH, uvrsti rečenica kojom će biti garantovano da će se odlazak u penziju policijskih službenika rješavati kroz Zakon o policijskim službenicima.

Policajci tvrde da je predloženi Nacrt zakona o PIO diskriminišući, jer bi policijskim službenicima bile smanjene penzije u odnosu na postojeće.

XS
SM
MD
LG