Dostupni linkovi

Sastali se Vučić i Zaev


Zaev Vučiću uručio fudbalski dres skopskog kluba Vardar
Zaev Vučiću uručio fudbalski dres skopskog kluba Vardar

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić sastao se u Beogradu sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim. Nakon sastanka, predviđen je sastanak delegacija Makedonije i Srbije.

Zaev je, na početku sastanka, Vučiću uručio fudbalski dres skopskog kluba Vardar, za koji je rekao da Vučiću šalje čuveni jugoslovenaki i makedonski fudbaler Darko Pančev.

Zaev se prethodno u Palati Srbije, sastao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Nakon razgovora poručio je da Srbija i Makedonija imaju partnerske odnose i gaje uzajamno razumevanje.

„Mnoga pitanja karakerišu naše odnose. Ono što nas povezuje je naš zajednički spoljnoplitički prioritet – evrointegracije. U vezi sa tim naše dve države imaju potpisan bilateralni sporazum. Ekonomska saradnja dve strane konstantno napreduje kao trgovinska. Obe države posvećene su i pitanju prava manjina koje su konstitutivni faktor u obe države“, rekao je predsednik Vlade Makedonije.

Poslednjih meseci, pogotovo od tranzicije vlasti sa partije VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog na Socijademokratski savez Zorana Zaeva bilateralne odnose dve države karakerisale su trzavice.

Svojevrsna inicijalizacija toga bila je informacija da je prilkom upada pristalica stranke Nikole Gruevskog u makedonsko Sobranje prisutan bio i Goran Živaljević, oficir za vezu srpske Bezbednosno-informativne agencije. Usledilo je dodatno zatezanje odnosa kada je Srbija povukla celokupno osoblje ambasade Srbije, tvrdeći da su prisluškivani i da im je narušavana bezbednost.

Zaev, koji je o tome telefonom u avgustu mesecu razgovarao o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle čega je izdato šturo saopštenje, medijima je u Beogradu rekao da je to pitanje rešeno – prijateljski.

„Napravili smo bilateralni ugovor. Mi smo povukli našeg čoveka, Srbija je povukla svog. Tako rade prijatelji. Zato što i oni ljudi koji su ovlašćeni da rade za obaveštajnu službu jedne i druhe zemlje treba da budu povezani. Da razmenjuju inormacije i međusobno se pomažu što i prililči prijateljima. Znate da smo predsednik Vučič i ja imali razgovor u to vreme. Direktno definsali i ono što se dešavalo oko ambasade što i doliči prijateljima“ rekao je Zaev, koji je na pitanje odgovorio na srpskom jeziku, zbog kako je rekao, poštovanja prema srpskoj zajednici. .

Makedonski premijer je naveo i da Skoplje snažno podržava dijalog Beograda i Prištine jer, kako je naveo, od tog pitanja zavisi perspektiva čitavog Zapadnog Balkana.

Dvoje državnika, Zaev i Brnabić, su na sastanku razgovarali o nastojanjima Kosova da bude primljeno u Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija – UNESCO, čemu se Srbija oštro protivi i nastoji blokira, a Makedonija je, sa druge strane, spremna da podrži.

„Samo dijalogom možemo konstruktivno da rešavamo probleme. I mislim da taj dijalog u narednom periodu neće prestati. Praktično ćemo se otvoriti za neku novu saradnju. Dakle niko ovde ne stavlja probleme pod tepih. Važno je da o tome razgovaramo, međusobno informišemo, pre nego što se ih obelodanimo. Kako bismo o njima mogli da razgovaramo pre nego što se tenzije dese“, rekla je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije rekla je i da je sa makedonskim premijerom postigla dogovor da se zajednička sednica dve vlade održi krajem februara ili početkom marta 2018.

„Razgovarali smo o konkretnim projektima i saradnji u narednim mesecima da bismo došli do nekih ugovora koje ćemo postpisati na zajedničkoj sednici dve vlade. Zahvaljujem se i na podršci Srbiji za sedište Transportne zajednice Jugositočne Evrope za koje se Beograd kandidovao. Uzvratili smo zahvalnošću i podržali Makedoniju za organizaciju samita digitalizacije u Skoplju 2018. godine", navela je premijerka Brnabić.

Tokom boraka u Beogradu planirano je da se Zaev sastane i sa predstavnicima organizacije Makedonaca u Srbiji, kao i predsednikom Demokratske stranke Draganom Šutanovcem, čija partija gaji bliske odnose sa Socijademokratskim savezom koji predvodi makedonski premijer.

XS
SM
MD
LG