Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Čelnik sirijske opozicione HNC podnio ostavku


Riyad Hijab

Čelnik sirijskog opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta (HNC) u ponedjeljak je podnio ostavku, skoro dvije godine nakon što je izabran da predvodi krovnu grupu koja okuplja oružanu i političku opoziciju predsjedniku Basharu al-Assadu i uživa saudijsku podršku.

Riyad Hijab, bivši sirijski premijer pod Assadom, nije objasnio razloge podnošenja ostavke u izjavi postavljenoj na društvenim mrežama.

HNC je vodeći predstavnik sirijske opozicije od svog formiranja na sastanku u Saudijskoj Arabiji u decembru 2015., i učestvovao je u diplomatskim naporima pod vodstvom UN-a koji su imali za cilj okončanje sukoba koji je buknuo u 2011.

Tok rata krenuo je u Assadovu korist otkako je Rusija poslala svoje zrakoplovstvo da mu pruži vojnu podršku u 2015. Vladine snage uporno osvajaju teritorije, zahvaljujući također podršci snaga koje uživaju iransku podršku, kao što je libanski Hezbollah.

Saudijska Arabija trebala bi organizirati "proširenu" konferenciju opozicije u ovom mjesecu u cilju stvaranja jedinstvene pozicije uoči novih mirovnih pregovora uz podršku UN-a, javila je saudijska državna novinska agencija SPA prošle sedmice.

Raniji krug mirovnih pregovora u Ženevi nije uspio da ostvari prodor ka rješenju rata, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG