Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Antalija: Sastanak ministara Rusije, Irana i Turske o Siriji


Šefovi diplomatija Rusije, Irana i Turske u Antaliji će razgovarati o Siriji, nekoliko dana pre samita te tri zemlje posvećenog rešavanju sirijske rize.

Ministri inostranih poslova Rusije, Irana i Turske, Sergej Lavrov, Muhamed Džavad Zarif i Mevlut Čavušoglu razgovaraće u Antaliji na jugu Turske iza zatvorenih vrata, saopštili su turski izvori ne navodeći druge detalje.

Sastanak ima za cilj da pripremi samit koji će u sredu biti održan u Sočiju u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, Irana Hasana Rohanija i Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Te tri zemlje igraju značajnu ulogu u rešavanju sirijskog sukoba započetog u martu 2011. godine.

U Astani se paralelno s pregovorima u evropskom sedištu UN u Ženevi, održavaju runde pregovora sa sirijskim stranama o rešavanju krize i političkoj tranziciji. Pregovori u glavnom gradu Kazahstana odvijaju se pod okriljem Rusije, Irana i Turske.

Rusija i Iran podržavaju sirijske vlasti predsednika Bašara el Asada, dok Turska podržava sirijske pobunjenike.

Uprkos suprotnim stavovima, Turska i Rusija koje su imale i ozbiljnu diplomatsku krizu nakon što je turska avijacija u novembru 2015. godine oborila ruski avion iznad sirijske granice, uspele su da uspostave saradnju u rešavanju sirijskog pitanja.

XS
SM
MD
LG