Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran optužuje Francusku da podstiče krizu na Bliskom istoku


Jean-Yves Le Drian (L) sa Sadom Haririjem u Rijadu u četvrtak 16. novembra 2017

Iran je kritikovao francusku politiku na Bliskom istoku, ocjenjujući da podstiču regionalnu krizu zato što je Pariz "pristrastan i jednostran".

Kritike iranskog Ministarstva vanjskih poslova stižu dan nakon što je francuski šef diplomatije Jean-Yves Le Drian optužio Teheran za "hegemonističke ambicije na Bliskom istoku.

Portparol iranskog ministrstva Bahram Gašemi je rekao da "izgleda da francuska ima pristrastan i jednostran pristup krizi u regionu, i takav pristup, bio on namjeran ili ne, čak doprinosi u pretvaranje potencijalne krize u stvarnu."

Le Drian je prethodnu izjavu dao tokom posjete Rijadu, čiji je cilj razrješenje krize podstaknute šokantnom objavom libanskog premijera Sada al-Haririja 4. novembra da podnosi ostavku i to iz Rijada, Saudijske Arabije.

U Bejrutu je poslanik Haririjevog Pokreta za budućnost najavio da Hariri planira da napusti Saudijsku Arabiju 17. novembra (danas) i da otputuje za Pariz.

Hariri je i državljanin Francuske, a Liban je nekad bio francuska kolonija.

Liban a i drugi uveliko sumnjaju da je Hariri u kućnom pritvoru u Rijadu i da je ostavku podnio pod njihovim pritiskom mada je Saudijska Arabija to demantovala kao i sam Hariri u prvom pojavljivanju prošlog vikenda u TV intervju iz saudijske prijestonice.

Poslanik Okab Sadik je rekao da Hariri planira da ima "porodični sastanak" sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu u subotu 18. novembra.

Ali Libanski ministar vanjskih poslova Gebran Gerge Bassil izjavio je u petak u Moskvi da očekuje da će se Hariri vratiti u Bejrut nakon što posjeti Pariz.

Basil je rekao da je potrebno da Hariri bude u Libanu i odlući da li će zaista podnijeti ostavku.

XS
SM
MD
LG