Dostupni linkovi

Kocijančič: Mogerini nije napustila sastanak s Haradinajem


Maja Kocijančić, portparolka Federice Mogerini
Maja Kocijančić, portparolka Federice Mogerini

Nije tačno da je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbdnost Federika Mogerini napustila sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanju izmedu EU i Kosova, izjavila je za Insajder njena portparolka Maja Kocijančić.

"Sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoka predstavnica je sve vreme bila tamo", navodi Kocijančić u odgovoru Insajderu.

Kocijančić je ponovila da je "konferencija otkazana zbog dnevnog reda".

Evropska unija (EU) je otkazala zakazanu konferenciju za štampu sa kosovkim premijerom Ramušom Haradinajem koja je trebala da bude održana posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, rekli su RSE pouzdani izvori koji su prisustvovali sastanku.

Prema navodima tih izvora koji su prisustvovali sastanaku, atmosfera je od samog početka bila napeta, a kulminirala je kada je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, navodno, insistirao na jače angažovanje Sjedinjenih Država u dijalogu.

"Ona (Federica Mogherini, visoka predstavnica EU, op. a.) je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor za RSE (ime poznato redakciji).

Kocijančić je pak u izjavi Insajderu navela da sa SAD već postoji bliska saradnja.

"Kada je reč o SAD, blisko sarađujemo sa njima na zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog za normalizaciju odnosa", navela je Kocijančić.

XS
SM
MD
LG