Dostupni linkovi

EU otkazala pres-konferenciju sa Haradinajem


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Evropska unija (EU) je otkazala zakazanu konferenciju za štampu sa kosovkim premijerom Ramušom Haradinajem koja je trebala da bude održana posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.

Dok Maja Kocijančič, portparolka EU nadležna za Zapadni Balkan, tvrdi da je razlog "agenda", pouzdani izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) to drugačije tumače.

Prema navodima pouzdanih izvora koji su prisustvovali sastanaku, atmosfera na sastanku je od samog početka bila napeta, a kulminirala je kada je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, navodno, insistirao na jače angažovanje Sjedinjenih Država u dijalogu.

"Ona (Federica Mogherini, visoka predstavnica EU, op. a.) je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor za RSE (ime poznato redakciji).

Konferencija za štampu je deo dnevnog reda kada se jednom godišnje održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje. To je bio slučaj u četvrtak sa Srbijom ili u sredu sa Albanijom, kao i u ranijim slučajevima sa drugim državama regiona.

Konferencija za štampu nakon Saveta za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom je retka prilika kada se evropski zvaničnici u Briselu pojave pred novinarima zajedno sa predstavnicima zvanične Prištine.

Nadležni u institucijama Evropske unije uglavnom izbegavaju obraćanje novinarima kada evropsku prestonicu posete lideri sa Kosova.

XS
SM
MD
LG