Dostupni linkovi

Stefanović: Srbija je dobro razumela Izetbegovićevu poruku


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanovic
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanovic

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izajvio je danas da je Srbija jako dobro razumela poruke bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu, ali nije želeo da govori o konkretnim merama koji će Beograd tim povodom preduzeti, prenosi Beta.

Stefanović je novinarima nakon sednice Saveta za nacionlnu bezbednost kazao da Izetbegovićeva izjava ne predstavlja dobrosusedski čin.

"Ovo je prvi put da je jedan od ključnih političara u BiH izrekao takav stav da su njegova nadanja da će BiH priznati nezavisnost Kosova. To je politička izjava i kada neko iznese takav stav on usložnjava odnose BiH, ali ugrožava stabilnost u regionu," rekao je Stefanović.

On je ocenio i da su reakcije zvaničnika Srbije na Izetbegovićevu izjavu bile odmerene.

"Ni u jednom trenutku nismo prekinuli sa politikom podrške teritorijalnom integritetu BiH. Naš prioritet je očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Želimo da nadjemo zajednički jezik sa svima," kazao je Stefanović.

Po njegovim rečima, Srbija želi da nastavi da gradi "najbolje moguće" odnose sa BiH ali je i dužna da reaguje kada neko priželjkuje da Beograd ostane bez dela svoje teritorije.

"Bilo bi jako loše kada bi neko iz Srbije rekao tako nešto u odnosu na BiH a onda sutra dodao da je to tehnički nemoguće. Nastavićemo da pratimo situaciju, sve izjave i poteze država oko nas", naveo je ministar.

On je kazao da tokom predstojeće posete tročlanog Predsedništva BiH Beogradu očekuje zaključivanje sporazuma o razgraničenju dve države i najavio dolazak u Srbiju i predstavnika državnog vrha Rumunije, Bugarske i Grčke.

Stefanović je dodao da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost bilo reči o nastavku opremanja i uspostavljanja bolje organizacije bezbednosnih snaga i najavio da će u 2018. godini više novca biti izdvojeno za podizanje životnog standarda pripadnika bezbednosnog sektora ali i za nabavku naoružanja i opreme.

"Usvojili smo preporuku za formiranje Radne grupe koja će se baviti pitanjem izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnih snaga koji nemaju rešeno stambeno pitanje", kazao je Stefanović dodajući da će izgradnja tih stanova početi naredne godine.

Sednica Saveta za nacionalu bezbednost zakazana je pre dva dana, posle intervjua Bakira Izetbegovića za list Dojče vele kada je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

XS
SM
MD
LG