Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hariri prihvatio poziv Makrona da dođe u Francusku


Saad Hariri

Premijer Libana u ostavci Saad Hariri "prihvatio je poziv" francuskog predsednika Emanuela Makrona da poseti Francusku, a o datumu dolaska će on odlučiti, najavio je danas u Rijadu francuski ministar spoljnih poslova.

"Gospodin Hariri je prihvatio poziv predsednika Republike da ide u Francusku", rekao je ministar Žan-Iv Le Drijan.

Na pitanje o datumu dolaska Haririja Le Drijan nije mogao da odgovori.

Le Drijan je u sredu doputovao u Rijad, gde ga je primio saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Sudbina Haririja je već skoro dve nedelje predmet spekulacija i kontradiktornih informacija pogotovo o njegovoj slobodi kretanja.

Francuska je iznenada sinoć najavila da bi Hariri "trebalo da dođe u Francusku u narednim danima" na poziv predsednika Makrona koji se sastao sa saudijskim prestolonaslednikom i Haririjem tokom vikenda u Rijadu.

Hariri je ostao u Rijadu od 4. novembra kada je iznenada objavio da daje ostavku koja je izazvala krizu u Libanu. Ostavku je podneo godinu dana nakon što je uspeo da formira vladu sa proiranskm Hezbolahom.

Njegova ostavka koju predsednik Libana Mišel Aun još nije prihvatio dok se ne podnese zvanično u Bejrutu ili ponovo razmotri iznenadila je ne samo Liban, već čitavu međunarodnu zajednicu, podstakavši strah od rasta napetosti između Rijada i Teherana.

XS
SM
MD
LG