Dostupni linkovi

Vučić Stoletenbergu: Srbija ponosno čuva svoju neutralnost


Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg na press konferenciji u Briselu 15. novembar 2017.
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg na press konferenciji u Briselu 15. novembar 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posetio sedište NATO, gde je razgovarao sa generalnim sekretarom alijanse Jensom Stotenbergom, I obratio se Stalnom Savetu NATO koji čine ambasadori 29 članica alijanse.

Prilikom posete u sedištu najveće vojne organizacije, Vučić je ponovio da je njegova država vojno neutralna ali da nastoji da ojača odnose sa NATO savezom.

“Srbija je mala zemlja, ljubomorno i ponosno čuva vojnu neutralnost ali Srbija ima saradnju sa onima sa kojima može mnogo toga da nauči, da zajednčki doprinosimo miru i stabilnosti”, izjavio je predsednik Srbije.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg je naveo da Alijansa u potpunosti poštuje vojnu opredeljenost Srbije.

Stoltenberg: Poštujemo odluku Srbije da ostane neutralna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

“Nema sumnje da apsolutno poštujemo odluku Srbije da ostane vojno neutralna zemlja jer je Srbija suverena, nezavisna nacija, a ja kao i cela Alijansa snažno verujemo u pravo svakog naroda da bira svoj put. Srbija je odlučila da bude vojno neutralna zemlja i to apsolutno poštujemo. I moramo zapamtiti da NATO ima mnogo partnera koji su neutralni”, izjavio je pvi čovek Alijanse.

I Vučić i Stoltenberg su potvrdili da je u razgovoru sa sa ambasadorima bilo raznih pitanja koja nisu bila “poptuno prijatna” poput onog kako se gleda na prošlost uključujući i bombradovanje 1999. godine sve do odnosa Srbije sa Rusijom.

“Imali smo razna viđenja na našu prošlost ali imamo isti pogled prema budućnosti”, izjavio je Vučić na kraju posete.

Upitan oko najava da će kosovske vlasti formirati vojsku, od Kosovskih snaga bezbednosti, generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, je ponovio stajalište da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga nemoguća ako se zaobilazi kosovski ustav.

“Ja sam u više navrata izneo moju jasnu poziciju, da svaka promena u mandatu Kosovskih bezbednosnih snaga treba da bude u skladu sa Ustavom i zahteva neophodne ustavne promene. Važno je da svaka transformacija bude u skladu sa Ustavom”, poručio je Stoltenberg.

Vučić je ranije danas u Briselu razgovarao sa šeficom diplomatije EU i potpredsednicom EK Federicom Mogherini.

XS
SM
MD
LG