Dostupni linkovi

Vučić: Srbiju čeka težak period u odnosu sa Kosovom


Aleksandar Vučić i Federica Mogherini, arhivskih snimak
Aleksandar Vučić i Federica Mogherini, arhivskih snimak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je sa šeficom ΕU za spoljne poslove Federikom Mogerini konstatovao da su mir i stabilnost na Balkanu osnovni interes Srbije i Evropske unije, i da Srbiju čeka težak period u odnosu sa Kosovom.

"Zajedno smo konstatovali da su mir i stabilnost osnovni interes Srbije i EU", rekao je Vučić novinarima u Briselu posle sastanka sa Federikom Mogerini.

Navodeći da je sa šeficom EU za spoljne poslove razgovarao i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je dodao da će se dijalog svakako nastaviti pod pokroviteljstvom EU, u Briselu ili negde drugde.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić navela je na Tviteru da su razgovarali o integraciji Srbije u EU, situaciji u regionu i dijalogu s Kosovom.

Predsednik Srbije je najavio da zemlju čeka težak period u odnosu sa Kosovom:

"Poglavlje 35 (normalizacija odnosa sa Kosovom) se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što se ovde naziva normalizacija odnosa između Beograda i Prištine kako mi kažemo ili kako oni kažu - Srbije i Kosova. To je pretežak zadatak za jednu glavu – za nekoliko ljudi: u tome mora da učetvuje ceo naš narod svi naši građani- zato imamo unutrašnji dialog. Ja sam na dva skupa čuo različite i dijametralne stavove ali je prilika da neke stvari naučim i da smo imali te pameti da to radimo pre 10-12 godina možda bi neke stvari danas izgledale drugačije. Dakle ljudi najteže stvari nas tek čekaju" izjavio je predsednik Srbije.

Vučić: Pred Srbijom težak period u odnosu sa Kosovom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Vučić je u Briselu razgovarao sa Frederikom Mogherini, šeficom evropske diplomatije, sa kojom je razmatrao pitanje otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima između Brisela i Beograda.

Srpski predsednik je istakao da je razgovarao i o obavezama koje proizilaze od poglavlja 23 i 24 u pristupnom procesu. On je pred novinarima naglasio da je izvesna evropska budućnost za sve zemlje na Zapadnom Balkanu, ali da je najvažnija međusobna saradnja unutar regiona.

"Verujem da ćemo svi zajedno razumeti da od povratka u prošlost i rekao bih života u prošlosti gubimo mnogo dragocenog vremena za drugačiju i bolju budućnost" rekao je Vučić.

Inače kako se saznaje iz diplomatskih izvora Evropske Unije, pre mogućeg zelenog svetla za otvaranje novih poglavlja, zemlje članice čekaju na izveštaj Evropske komisije o napretku zvaničnog Beograda oko ova dva najvažnija poglavlja, 23 i 24.

Paralelno s tim se očekuje da i Frederika Mogehrini preda izveštaj o napretku i dijalogu. Od ova dva izveštaja zavisi otvaranje novih poglavlja na sastanku koji je zakazan za 13 decembar.

Srbija, se nada da će otvoriti najmanje 3 poglavlja narednog meseca.

Vučić će u Briselu razgovarati i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i obratiće se ambasadorima zemalja članica na sastanku Severnoatlantskog saveta.

XS
SM
MD
LG