Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Nepravilnosti u radu bivše komisije za obeležavanje granice


Državna komisija Kosova za obeležavanje granice saopštila je da je, na osnovu dosadašnjeg istraživanja, uočeno nekoliko nepravilnosti u radu bivše komisije, a koja se između ostalog bavila i demarkacijom sa Crnom Gorom.

Tokom izveštavanja članova komisije pred skupštinskim Odborom za evropske integracije, rečeno je da će konačan izveštaj sa svim nalazima biti gotov u toku ove godine.

Po rečima ove komisije koju je imenovao premijer Ramuš Haradinaj, ranija komisija na čelu sa Muratom Mehom nije bila profesionalna i transparentna.

Zejnulah Gruda je naveo da Kosovo sa Crnom Gorom nije postiglo sporazum o demarkaciji, već o granici.

„Član 4 ovog sporazuma navodi da će se državna granica dve strane obeležiti graničnim znakovima, a da će se to desiti u periodu od dve godine od stupanja na snagu tog sporazuma. Dakle, za demarkaciju mi još uvek nemamo formalnih uslova za razgovor, a ono što je postignuto je sporazum o granici“, kazao je Gruda.

Predsedavajući komisije, Špejtim Bulići, naveo je da je bivša komisija prevazišla svoja ovlašćenja.

„Nedostaje jedan međunarodni sporazum i komisija je osnovana samo sa tim zadatkom, zbog demarkacije granice, njenog obeležavanja i održavanja, a nikako zbog uspostavljanja jedne nove granice u praksi, a što je rezultovalo novom graničnom linijom između Kosova i Crne Gore“, kazao je Bulići.

On je takođe rekao da je tokom razgovora kosovska strana u toku rada bila svesna da Kosovo gubi teritoriju, na osnovu zapisnika.

Poslanici odbora su međutim zatražili od komisije da pronađu činjenice kako bi se Crna Gora ubedila o graničnoj liniji.

Poslanik Alternative, Iljir Deda, zatražio je od Komisije da ne govore samo o greškama bivše komisije, već da dođu do činjenica oko pitanja demarkacije.

“Što pre trebate da objavite izveštaj. Nemamo vremena, ne možemo da čekamo januar ili februar”, kazao je Deda.

I ostali poslanici zatražili su da komisija što pre izađe sa nalazima a kako bi se ovaj proces okončao i otvorila perspektiva zemlji.

Inače, ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom, što je Crna Gora već uradila, uslov je Kosovu za dobijanje vizne liberalizacije sa Evropskom unijom.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, je po dolasku na premijersku stolicu formirao novu komisiju kojoj je dodeljena obaveza da razmotri proces demarkacije sa Crnom Gorom.

Haradinaj je zatražio da njihov izveštaj o demarkaciji bude zasnovan na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama.

Poslanici opozicije do sada su kritikovali način na koji je urađena demarkacija, navodeći da je Kosovo izgubilo 8.000 hektara svoje površine. Među kritičarima je u prošlom mandatu bio i Ramuš Haradinaj.

XS
SM
MD
LG