Dostupni linkovi

Parlament BiH: Sjednica otkazana, nisu stigli poslanici iz RS


Poslanici stranaka iz Republike Srpske nisu stigli na današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, dan nakon što je predsjednik RS Milodrad Dodik pozvao na blokadu institucija BiH zbog izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto otkazala je zakazanu sjednicu, iako je bilo poslaničkog kvoruma, ali ne i dovoljnog broja prisutnih da bi se odluke donosile.

Dio poslanika iz Saveza za promjene odazvao se pozivu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da održe konsultacije u Banjaluci o "novonastaloj situaciji" i nisu dosli na sjednicu, dok se poslanici iz ostalih stranaka okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika takođe nisu pojavili u zgradi parlamenta u Sarajevu.

Srpsko čitanje bosanskog

Izetbegović je u intervjuu za Deutsche Welle kazao kako bi što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato.

"Sad će se naljutiti moje kolege Srbi. Naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a ništa nisu pomogli Kosovu. Treba znati da ovdje ipak odlučuju trojica", rekao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je kako je ova izjava svjesno stvaranje negativnog ambijenta i da nije slučajno što je izrečena nekoliko dana pred odlazak bh. delegacije u Beograd, dok je predsjednik RS Milorad Dodik pozvao na blokadu institucija BiH, a vlasti Srbije sazvale za sutra sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Poslanici su danas trebali da razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koji je u parlamentarnu proceduru prije nekoliko mjeseci uputila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH).

XS
SM
MD
LG