Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kongres SAD odobrio 700 milijardi za vojsku


Američka vojna vozila

Republikanci i demokrate u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Država zajednički su usvojili budžet za odbranu kojim se odvaja 700 milijardi dolara za popunu, prema kongresmenima, vojske SAD-a i odgovore na nuklearni program Severne Koreje.

Odbrambeni budžet za 2018. usvojen je sa 356 glasova za i 70 protiv, a pristalice tvrde da će moći da bude plaćeno više vojnika, aviona, brodova i drugog oružja da bi se tako zaustavilo opadanje borbene gotovosti.

Odobreno je više novca nego što je tražio predsednik Donald Tramp.

U okviru budžeta, 12,3 milijarde je namenjeno Agenciji za raketnu odbranu i nalaže joj se ubrzano jačanje raketne odbrane zemlje budući da Pjongjang ne odustaje od razvijanja projektila sposobnih da pogode SAD.

Predviđena je izgradnja još 28 presretača zemlja-vazduh, antiraketnih projektila koji bi se lansirali iz podzemnih silosa na Aljasci u slučaju da SAD odluče da obore severnokorejsku raketu koja se kreće prema SAD, i čiji cilj je da se sudare izvan Zemljine atmosfere i unište neprijateljsku raketu silinom udara.

Od ministra odbrane Džejmsa Matisa je zatraženo da sačini plan za podizanje ukupnog broja tih presretača sa 44 na 104, kao i da Pentagon nabavi više presretača za brodove i raketa za mobilni antiraketni sistem THAAD.

Odobrena je i kupovina više aviona F-35 i F/A-18 "Super Hornet" nego što je Tramp zatražio.

Nakon usvajanja u Predstavničkom domu, budžet ide na potvrdu u Senat pre nego što ga Tramp potpiše i stupi na snagu.

XS
SM
MD
LG