Dostupni linkovi

Rizik po Kosovo od povratka islamskih militanata


Mogući napadi islamskih militanata koji se vraćaju iz Sirije i Iraka, jedna je od najvećih pretnji po bezbednost Kosova, navodi se u dokumentu Vlade.

Oko 300 Kosovara otišlo je od 2012. da se bori na strani “Islamske države” na Bliskom istoku. Oko 70 njih je ubijeno. Međutim, procenjuje se da se većina njih, uključujući i žene i decu koju su poveli, i dalje nalazi u zoni sukoba iako je “Islamska država” proterana iz skoro svih mesta koje je ranije držala.

U dokumentu “Državna strategija za borbu protiv terorizma i akcioni plan 2018-2022”, navodi se da se pod potencijalnom pretnjom podrazumevaju “napadi terorističkih organizacija preko stranih boraca, pasivnih ćelija, ali i simpatizera i sledbenika koju mogu biti insprisani da izvedu nasilje”.

Kosovo je usvojilo zakon po kome je učestvovanje njegovih građana na stranim ratištima kažnjivo sa do 15 godina zatvora.

Kosovsko stanovništvo čine 90 odsto muslimani koji su uglavnom sekularni.

Za sada nije bilo islamističkih napada na Kosovu, mada je u junu 9 Kosovara optuženo za planiranje napada protiv izraelskog tima i njegovih navijača na fudbalskoj utakmici u Albaniji.

U vladinoj strategiji se navodi da su radikalni islam na Kosovo uvezle nevladine organizacije sa Bliskog istoka nakon završetka sukoba sa Srbijom 1999.

XS
SM
MD
LG