Dostupni linkovi

Optužnica protiv Mladićevih pomagača državna tajna 


Grafit sa likom Ratka Mladića u Beogradu

Tužilaštvo Srbije ocijenilo je da je optužnica protiv 11 osoba za pomaganje u bjekstvu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću proglašena državnom tajnom, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Kabinet republičkog javnog tužioca Srbije odbio je zahtjev BIRN-a za dostavljanje optužnice protiv 11 osoba kojima je suđeno za pomaganje Mladiću u skrivanju tokom više od 15 godina bjekstva.

Iz Kabineta tužioca su kazali da je ta optužnica klasifikovana kao "povjerljiva" jer bi njeno objavljivanje moglo nanijeti štetu međunarodnom ugledu Srbije.

"Prvo osnovno javno tužilaštvo posjeduje traženu informaciju, koja je označena kao državna tajna, pošto u gore spomenutom slučaju postoji velika opasnost za društvo zbog kriminalnih radnji koje za posljedicu mogu imati ugrožavanje međunarodne reputacije i statusa Republike Srbije", naveli su iz Kabineta republičkog javnog tužioca Srbije.

Nakon Mladićevog hapšenja 2011. godine, bivši zvaničnici Srbije, uključujući i tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, tvrdili su da je on u bjekstvu imao podršku viših dužnosnika vojske i državne sigurnosti Srbije, koji su mu odavali informacije kako bi mu pomogli da izbjegne hapšenje.

Vlasti Srbije su proglasile tajnom optužnicu protiv Marka Lugonje, Stanka Ristića, Ljiljane Vasković, Borislava Ivanovića, Predraga Ristića, Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević Vasković, Bojana Vaskovića i Blagoja Govedarice, kojima je na teret stavljeno da su skrivali Mladića.

U augustu Apelacioni sud Srbije oslobodio je sve optužene osim Lugonje, koji je priznao krivicu te je osuđen na šest mjeseci zatvora.

Mladić, čije je izricanje presude zakazano u Haagu za 22. novembar, bio je u bjekstvu 16 godina. Optužen je za genocid u Srebrenici i još šest opština, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

XS
SM
MD
LG