Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp i Duterte u Manili ni reči o ljudskim pravima


Demonstracije u Manili tokom posete Donalda Trampa

Predsednik SAD Donald Tramp kratko je danas izjavio da ima dobre odnose sa filipinskim predsednikom Rodrigom Duterteom, kontroverznim liderom koji je pokrenuo krvavi obračun sa trgovcima drogom.

U Manili su dvojica predsednika imali svoj prvi susret tokom kojeg su, kako navode agencije, izgedali "vrlo opušteno".

Tramp (71) i Duterte (72) su ipak bili uzdržani u obraćanju medijima, ignorišući pitanja koja su bila vezana za ljudska prava.

"Imamo vrlo dobre odnose", rekao je Tramp a zatim pohvalio organizaciju samita Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i izneo svoje utiske o vremenskim prilikama na Filipinima.

"Na Filipinima uvek ispadne lepo vreme…", rekao je američki predsednik.

Na pitanje novinara o ljudskim pravima Tramp nije ništa odgovorio, dok je Duterte kratko rekao da nije došao na konferenciju za novinare, već bilateralni susret, posle čega su mediji zamoljeni da odu.

Tramp je ocenio da je Duterte pokazao "neverovatnu gostoprimljivost" prema učesnicima samita ASEAN-a u Manili, priredivši i svečanu večeru tokom koje je filipinski predsednik, kako su preneli neki mediji, američkom kolegi otpevao pesmu.

Portparol Dutertea je ubrzo posle susreta dvojice predsednika rekao da tokom 40-minutnog razgovora nije ni bilo reči o ljudskim pravima.

"Predsednik Tramp je podvukao da je prijatelj administracije Duterte za razliku od svog prethodnika", predsednika Baraka Obame, naveo je portparol.

Duterte je na udaru kritika zbog kršenja ljudskih prava pošto vodi brutalnu borbu protiv narko dilera dilera i narkomana. Na Filipinima je od dolaska Dutertea na vlast 30. juna u ratu protiv droga mimo sudova ubijeno više od 2.000 navodnih narko dilera i narkomana.

Tramp učestvuje na Samit ASEAN-a koji počinje danas. Po povratku u Vašington će u sredu, kako najavio, dati izjavu o onome što je uradjeno tokom azijske turneje.

Tramp je stigao u Manilu nakon posete Vijetnamu. On je prethodno u okviru turneje po Aziji posetio Japan, Južnu Koreju i Kinu.

XS
SM
MD
LG