Dostupni linkovi

Tramp najavio unapređenje trgovine sa Vijetnamom


Donald Tramp i Tran Dai Ćang u Hanoju
Donald Tramp i Tran Dai Ćang u Hanoju

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je "ogroman obim trgovine" sa Vijetnamom nakon što je stigao u predsedničku palatu u Hanoju na sastanak sa vijetnamskim predsednikom Tran Dai Ćangom.

Tramp i Ćang su se nakratko obratili novinarima kada je američki predsednik stigao u predsedničku palatu i najavio da će trgovina dve zemlje biti uvećana na "milijarde i milijarde" dolara.

Prethodno je Tramp, koji je boravio na Azijsko-pacifičkom samitu o ekonomskoj saradnji, putem društvenih mreža poručio da je njegov kineski kolega Si Đinping pristao da pooštri sankcije Severnoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa.

"Kineski predsednik Si rekao je da će pooštriti sankcije (Severnoj Koreji). Rekao je da želi da ih liši nuklearnog oružja. Napredak je učinjen", napisao je Tramp na Tviteru tokom boravka u Hanoju, pretposlednjoj stanici svoje azijske turneje.

Prvi čovek SAD nešto ranije je rekao je da je imao „dobru diskusiju“ sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom kratkog susreta na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEK) u Vijetnamu.

On se posredstvom svog Tviter profila ostrvio na, kako je napisao, „mrzitelje i budale“, koji ne ohrabruju dobre odnose između Vašingtona i Moskve.

„Kada će svi ti mrzitelji i budale shvatiti da su osnosi sa Rusijom dobra a ne loša stvar. Želim da rešim problem sa Severnom Korejom, Sirijom, Ukrajinom, terorizmom, a Rusija može biti od velike pomoći“, naveo je Tramp.

Tramp i Putin nisu imali formalni susret na samitu APEK, ali su tokom kratkog susreta stigli da razgovaraju o krizi u Siriji i optužbama o ruskom mešanju u američke izbore prošle godine.

Putin je nakon sastanka kazao da je imao „normalan dijalog“ sa Trampom, i odbacio je navode o svojim poslovnim vezama sa američkom administracijom:

„Što se tiče veza moje porodice sa predstavnicima Trampove administracije ili sa američkim zvaničnicima – o tome sam tek juče čuo od svog portparola Dmirija Peskova. Ne znam o tome apsolutno ništa. Po mom mišljenju to su besmislice", rekao je Putin.

Podsetimo, američke službe bezbednosti ranije su iznele zaključak da je Moskva pokušala da okrene predizborne ankete uoči američkih izbora 2016. godine u Trampovu korist.

XS
SM
MD
LG