Dostupni linkovi

Srbija: Grupa za slobodu medija izneće premijerki konkretne zahteve


Ilustrativna fotografija

Grupa za slobodu medija će na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić izneti konkretne zahteve za poboljšanje medijske situacije, odnosno ono šta Vlada treba da učini da bi se medijska situacija poboljšala, najavio je novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

Obradović je za televiziju N1 rekao da novinari u Srbiji moraju da sami učine više kad je reč o borbi za slobodu medija.

Predstavnici Grupe za slobodu medija iz Srbije na konferenciji Evropske unije (EU) o medijskim slobodama u Tirani, u znak protesta su tokom konferencije ustali sa sedišta i pokazali majice na kojima je pisalo "#EU do more", zahtevajući tako da EU učini više za slobodu medija u Srbiji.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je izjavio da su medijske slobode nešto o čemu EU neće pregovarati sa državama kandidatima za članstvo, odnosno da je to nešto što se podrazumeva - fundamentalna vrednost.

Vukašin Obradović kaže da je cilj bio da se skrene pažnja EU na to da vrednosti koje važe u EU treba da se primenjuju i u Srbiji.

"Za nas je bilo važno da nas on čuje, mislim da je razumeo poruku. Mi smo takodje razumeli poruku da mi, novinari i medijski radnici u Srbiji, moramo da učinimo više u borbi za slobodu medija", rekao je Obradović.

Glavni urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da ne treba očekivati veliku pomoć i podršku EU jer se i sama suočava sa teškom medijskom situacijom u nekim državama članicama, čak i gorom nego u Srbiji.

On je rekao da je jedna od poruka skupa u Tirani da je bitno da se razvijaju novi biznis modeli medija i da moramo da se sami izborimo za bolje stanje u medijima i novinarskih prava.

"Na skupu u Tirani nije bilo najvažnijih srpskih medija - RTS, RTV, Politika, Novosti, Danas. Ne treba da se čuje samo jedna strana, pogotovo ako je malobrojnija. Ako su iz svih ostalih zemalja bili pozvani svi javni servisi i velike novine nije bilo razloga da ne bude i predstavnici naših glavnih medija", rekao je Radomirović.

XS
SM
MD
LG