Dostupni linkovi

Tramp: Niko više neće iskorišćavati SAD u trgovini


Nekoliko sati nakon što je otišao iz Pekinga, predsednik SAD Donald Tramp je oštro kritikovao kineske vlasti zbog trgovinske prakse zbog koje su, kako je istakao, mnogi Amerikancki ostali bez posla, upozoravajući da Vašington neće više “zatvarati oči” zbog zloupotreba u trgovini.

“Od danas nadmetaćemo se na pravičnoj i ravnopravnoj osnovi”, kazao je Tramp čelnicima velikih svetskih kompanija na marginama Azijsko-pacifičkog samita o ekonomskoj saradnji koji se održava u Vijetnamu, prenosi Asošiejted pres.

“Nećemo nikome dozvoliti da ikada više iskorišćava SAD. Uvek ću na prvo mesto stavljati Ameriku, kao što očekujem od svih vas u ovoj sali da na prvo mesto stavite interese svojih zemalja. ”, istakao je Tramp.

Ovo je drastična promena u njegovom nastupu u odnosu na četvrtak kada je Tramp tokom posete Pekingu isticao prijateljske odnose sa Kinom te da čak “odaje priznanje njenim vlastima” jer su koristile greške prethodnih američkih administracija za dobrobit svojih građana.

Ne navodeći ime Kine, Tramp je naglasio da se SAD pridržavaju principa Svetske trgovinske organizacije dok su druge zemlje to koristile kršeći pomenuta pravila, kao što su dampinške cene, manipulacija vrednostima valuta i vladine subvencije.

Istovremeno, predsednik Kine Si Điping je rekao da je globalizacija nezaustavljiv trend, ali mora da se učini uravnoteženijom i inkluzivnijom.

“Da li treba da upravljamo globalizacijom, ili da zadrhtimo i zaustavimo pred izazovima? Da li treba zajednički da unapređujemo regionalnu saradnju ili da idemo posebnim putevima”, pitao je Si.

“Otvorenost omogućava progress, dok samoizolacija ostavlja njene pobornika iza”, dodao je kineski predsednik.

Lideri preostalih 11 zemalja Trans-pacifičkog partnerstva, koje predstavljaju 13,5 odsto svetske ekonomije, pokušaće da u petak postigne načelni sporazum bez SAD koje su su povukle iz ovog projekta nakon izbora Donalda Trampa.

U međuvremenu, pregovara se i o regionalnom sporazumu nazvanom Sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo koji obuhvata 16 zemalja, uključujući Kinu i Indiju, ali ne i SAD.

Na samitu učestvuje i šef ruske države Vladimir Putin. Bela kuća je saopštila da neće biti sastanka na vrhu sa ruskim liderom na marginama samita.

XS
SM
MD
LG