Dostupni linkovi

EU povećava podršku nezavisnim medijima na Balkanu


Evropska komisija će investirati u nove inicijative da podrži nezavisno novinarstvo, održive medijske kuće i da podstakne saradnju između medija javnog servisa - najavljeno je tokom konferencije "EU-Zapadni Balkan medijski dani" održane u Tirani, saopštila je danas Komisija.

Evropska komisija je na konferenciji izložila sveobuhvatne predloge o jačanju nezavisnih medija u regionu, navodi se u njenom saopštenju i podseća da je sloboda medija jedno od političkih kriterijuma za pristupanje Uniji, neophodnost za zemlje koje žele da uđu u EU.

"Nova EU sredstva omogućiće obuku za mlade novinare i novinare u sredini karijere širom regiona, čime će podstaći istraživačko novinarstvo koje doprinosi pomirenju", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, novi program za tehničku pomoć za radio televizije javnih servisa podržaće regionalnu kooprodukciju istraživačkog novinarstva, medijske sadržaje za mlade i digitalizaciju.

Uz to će za podršku nezavisnim medijima biti pokrenute nove akcije zajedno sa Evropskim fondom za demokratiju da podrže startap nezavisne medijske kuće (outlet) i "inicijative manjih razmera", navodi se u saopštenju.

"Slobooda izražavanja je osnovna vrednost Evropske unije i neodvojivo povezana sa daljim napretkom na putu za EU", rekao je u saopštenju evropski komesar za proširenje Johanes Han koji je učestvovao na konferenciji.

On je dodao da EU-Zapadni Balkan medijski dani utiru put ka sveobuhvatnijem pristupu podrške nezavisnim medijima, pomažu u širenju medijske pismenosti u regionu, pomažu digitalizaciju i transfer znanja.

"Živ, ekonomski održiv i pluralističan medijski sektor jednako je važan za sprovođenje slobode izražavanja kao što su pravni, političko i pravosudki uslovi koji ga garantuju", rekao je Han.

EU je za regionalni program obuke i podrške za poboljšanje kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu izdvojila dva miliona evra a program će biti pokrenut u prvoj polovini 2018. godine.

Za program tehničke pomoći za medije javnog servisa na Zapadnom Balkanu izdvojeno je 1,5 miliona evra i program treba da počne početkom 2018, dok je za sprovođenje plana za podršku organizacija civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu izdvojeno je četiri miliona evra, a projekat počine početkom 2018.

Konferencija "EU-Zapadn Balkan medijski dani" održana je 9. i 10. novembra u Tirani i okupila je više od 250 predstavnika medijskih kuća i medijskih organizacija kao i političke zvaničnike iz EU i Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG