Dostupni linkovi

Tramp odao Kini priznanje zbog trgovinskog deficita SAD


Predsednik SAD Donald Tramp nastojao je da pokaže jedinstvo sa šefom kineske države Si Đipingom tokom dvodnevne posete Pekingu, uprkos razlikama oko trgovine i Severne Koreje, prenosi Asošiejted pres (AP)

On je kritikovao “jednostrane i nefer” trgovinske odnose dve zemlje, ali nije kritikovao svog domaćina.

Tramp je kazao da Kina “mora odmah da se pozabavi nepravičnom trgovinskom praksom koja izaziva”, kako je rekao, “šokantno” veliki trgovinski deficit, uz barijere za pristup kineskom tržištu, prisilni transfer tehnologije i krađu intelektualne imovine.

“Ali ja ne krivim Kinu. Na kraju ko može da optužuje zemlju koja je bila u stanju da iskoristi drugu zemlju za dobrobit svojih građana”, istakao je američki predsednik dodajući da “odajem priznanje Kini zbog toga”.

Državni sekretar Reks Tilerson je kazao da je američki deficit u trgovini sa Kinom povećan u oktobru za 12,2 odsto u odnosu na isto vreme 2016, dostigavši iznos od 26,6 milijardi dolara, a od početka ove godine 223 milijardi dolara.

Tilerson je takođe kazao u Pekingu da postoje razlike o “taktici, tajmingu i koliko daleko možemo ići u pritiscima” na Severnu Koreju. Međutim, potencirao je da su SAD i Kina na istoj strani o ovom pitanju.

“Nema nesporazuma oko Severne Koreje”, kazao je Tilerson.

Njegovi i Trampovi komentari su usledili nakon dugih razgovora sa domaćinom Đipingom tokom drugog i poslednjeg dana posete najviših američkih zvaničnika Pekingu.

Objavljeno je da su dve zemlje potpisale sporazume o prodaji američkih avionskih motora, delova za automobile, tečnog gasa i govedine – vrednih oko 250 milijardi dolara.

Cilj ovih sporazuma je da smanje pritužbe zapadnih zemalja na trgovinsku praksu Kine, ocenjuje AP.

Za Trampa je smanjenje trgovinskog deficita Kinom prioritet a tokom predizborne kampanje žestoko je kritikovao zvanični Peking.

Điping je obećao transparentniji poslovni ambijent za strane kompanije u Kini.

“Kina neće zatvara vrata i još više će ih otvoriti”, dodao je Điping.

Pre zvaničnih razgovora, kineski domaćini su priredili izuzetan doček Trampu koji je rekao da je “bio zaista za pamćenje i impresivan, nešto što nikada neću zaboraviti”.

Tokom večere, domaćini su između ostalog pustili snimak pesme Trampove unuke Arabele (ćerke Ivanke Tramp i Džareda Kušnera), kako peva pesme na mandarinskom tokom posete Đipinga SAD.

Tramp i Điping su sa suprugama sinoć obišli Zabranjeni grad u Pekingu, gde su i večerali, što je protokol koji se retko upriličava zastrane zvaničnike.

“Između nas postoji snažna hemija i mislim da ćemo uraditi velike stvari, i za Kinu i SAD”, kazao je Tramp.

Sličan ton je preovladavao i tokom Đipingove posete SAD proletos.

Tramp odlazi u petak u Vijetnam na konfereciji Azijsko pacifičke ekonomske saradnje. Mada je rekao da očekuje da se na marginama ovog skupa sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Tilerson je rekao da dve strane još razgovaraju da li ima “dovoljno materijala” za takav susret.

XS
SM
MD
LG