Dostupni linkovi

Izrael planira akciju protiv Irana u UN


Diplomatska ofanziva protiv Irana: Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku
Diplomatska ofanziva protiv Irana: Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku

Izraelski ministar Izrael Kac izjavio je da Izrael planira diplomatsku ofanzivu kako bi se pojačao pritisak na Iran i libanski proiranski Hezbolah u Ujedinjenim nacijama.

On je izrazio uverenje da su sazreli uslovi da se zauzme pozicija protiv akcija Irana u regionu, ukjučujući podršku te zemlje Hezbolahu.

Izrael želi da svet posle godina u kojima se nije ništa preduzimalo, čvrsto primeni sporazum o prekidu vatre iz 2006. godine koji poziva na razoružavanje Hezbolaha i udaljavanje gerilaca s izraelske granice.

Ministar Kac zadužen za obaveštajne službe je u intervju za agenciju Asošiejted pres rekao da je iznenadjujuća ostavka premijera Libana Saada Haririja stvorila zlatnu mogućnost za takav pritisak.

"Ostavka libanskog premijera Al-Haririja otkriva pravo lice Hezbolaha. Iran preuzima Liban. Hezbolah preuzima Iran", rekao je Kac.

Izrael pomno prati umešanost Irana u ratu u susednoj Siriji i brine da bi ta zemlja s Hezbolahom mogla da ostane stalno na sirijskom tlu posle rata i odatle napada izraelsku teritoriju ili da stvori koridor do Libana za transfer oružja.

Hezbolah i Izrael ratovali su više od mesec dana u leto 2006. godine.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1701 koju je Kac pomenuo, poziva na razoružavanje ekstremističkih organizacija u Libanu i okončanje transfera oružja.

Jedino se Libanskoj nacionalnoj armiji u pripadnicima mirovnih snaga UN dozvoljava prisustvo na jugu Libana.

Prekid vatre medjutim nije primenjen i Izrael veruje da Hezbolah ima više od 150.000 raketa i projektila uperenih na izraelsku teritoriju, a veći deo tog oružja je kraj granice.

Kac je rekao da nije potrebna nova rezolucija, već primena postojeće.

"Mislim da Al-Haririjeva ostavka omogućava Izraelu da vodi proces s UN, sa SAD i Francuskom i ostalim zamljama i zahteva primenu Rezolucije 1701", rekao je Kac, dodavši da je to prvi od svih procesa koje planira.

XS
SM
MD
LG