Dostupni linkovi

Makron u iznenadnoj poseti Saudijskoj Arabiji


Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da će večeras odlazi u posetu Saudijsku Arabiju, koja nije ranije zakazana, gde će razgovarati sa prestolonaslednikom Muhamedom ben Salmanom o situaciji u Iranu, Jemenu i Libanu.

"Čuo sam veoma oštre stavove" Saudijske Arabije "prema Iranu a smatram da nisu odgovarajući", rekao je Makron u Dubaiju gde završava jednodnevnu posetu.

"Važno je razgovarati sa svima", dodao je Makron ističući da Francuska ima "ulogu u izgradnji mira".

Tenzije su nedavno porasle između Saudijske Arabije i Irana. Usred tih napetosti, neizvesna je sudbina Libana a od ranije i Jemena koji je suočen sa sukobom u kojem su uključeni regionalni rivali.

Politička situacija u Libanu je neizvesna posle iznenadne ostavke premijera Saada Haririja koji je to saopštio u Rijadu.

Makron je kazao da je odluku o poseti doneo u četvrtak izutra te da će posebno biti reči o stanju u Jemenu i Libanu.

Dva visoka libanska zvaničnika su izjavila da Rijad drži Haririja kao zatočenika a treći je kazao za Rojters da su saudijski zvaničnici naredili Haririju da podnese ostavku dok je boravio u Rijadu prošlog vikenda te da se nalazi u kućnom pritvoru.

Saudijska Arabaija negira da je Hariri u kućnom pritvoru, ali on sam nije negirao da mu je ograničeno kretanje.

Francuska ima bliske veze sa Libanom, kao svojom bivšom kolonijom, pre svega Haririjem, koji je i francuski državljanin i živeo je nekoliko godina u ovoj zemlji. Makron je rekao da je bilo neformalnih kontakata sa Haririjem, ali nije zahtevano njegovo prebacivanje u Francusku.

On je rekao da će naglasiti “važnost libanske stabilnosti i integriteta” tokom susreta u Rijadu. Dodao je da je “moja želja da svi libanski politički zvaničnici slobodno žive u zemlji”.

Poslednjih godina Francuska je bila u stanju da izgradi nove veze sa arapskim zemljama u zalivu zbog svog čvrstog stava prema Iranu u pregovorima o njegovom nuklearnom programu, kao i sličnosti u njihovim politikama prema sukobima širom Bliskog istoka.

U međuvremenu, Saudijska Arabija je naredila je svim svojim državljanima da što pre napuste Liban, a oni koji planiraju da otputuju u ovu zemlju, u zemlju, da da otkažu.

"S obzirom na okolnosti u Libanu, Kraljevina moli svoje državljane da napuste tu državu što je prije moguće", navodi se u saopštenju.

Kada je reč o Jemenu, Makron je kazao da će insistirati kod saudijskog prestolonaslednika da Rijad mora da otvori granice za dostavu humanitarne pomoći.

XS
SM
MD
LG