Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Agrokor osporava potraživanja Sberbanke od 1,13 milijardi evra


Poverenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak predao je danas Trgovačkom sudu u Zagrebu tabele sa osporenim potraživanjima ruske Sberbanke, koja ukupno iznose oko 1,13 milijardi evra.

Takvu mogućnost ranije su najavili Ramljak i advokat "Agrokora" Tin Dolički, s obrazloženjem da je ruska banka pokrenula niz sporova, te da potraživanja pokušava da naplati u inostranstvu.

Ramljak je kao razlog osporavanja ovih potraživanja naveo i neusklađeno stanje potraživanja i obaveza u poslovnim knjigama.

Ovim potezom, Ramljak je izbacio Sberbanku iz glasanja o nagodbi, nakon čega će, najverovatnije, uslediti tužba ove ruske banke, koja je bila najveći kreditor "Agrokora", prenose hrvatski mediji.

Ukupan iznos priznatih potraživanja poverilaca i dobavljača "Agrokora", prema tabelama koje je danas objavio Trgovački sud u Zagrebu, iznosi više od 5,4 milijarde evra, dok je oko 2,1 milijarda evra potraživanja osporena.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je danas tabele o potraživanjima prema "Agrokoru" i njegovim povezanim društvima.

Londonski sud je nakon plaćanja kaucije pustio na slobodu odbeglog vlasnika "Agrokora" Ivicu Todorića, koji je osumnjičen za milionske pronevere u tom hrvatskom koncernu.

Slovenački portal "Siol" juče je objavio da je Todorić nezakonito prisvojio 173 miliona evra dobiti između 2006. i 2017. godine, kako je navedeno u krivičnoj prijavi zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva.

XS
SM
MD
LG