Dostupni linkovi

AP: Tramp sarađuje sa Kinezima u kontroli poruka


Kineski i američki predsednik Si Điping i Donald Tramp u Pekingu.
Kineski i američki predsednik Si Điping i Donald Tramp u Pekingu.

Američki predsednik Donald Tramp je bio kooperativan partner u naporima Pekinga da se kontrolišu poruke tokom njegove posete Kini, ocenjuje Asošiejted pres.

Tramp i njegov domaćin, kineski predsednik Si Đinping nisu odgovarali na pitanja na događaju koji je označen kao konferencija za novinare, što je dodatno smanjilo minimalne interakciju s medijima tokom prethodnih poseta američkih lidera Kini.

Si je, tokom posete bivšeg američkog predsednika Baraka Obame 2014, odgovorio na jedno simboličko pitanje novinara kineskih državnih novina, ali je na pitanje američkog novinara o ublažavanju ograničenja za izdavanje novinarskih viza neodređeno rekao da mediji moraju da poštuju kineske zakone.

Tramp, koji je medije u više navrata nazvao "neprijateljima američkog naroda", nije odgovarao na pitanja ni prilikom potpisivanja ugovora o kupovini američkih aviona, soje i drugih roba za kineske kupce.

Američki predsednik je stigao u Kinu u vreme kada se kod kuće suočava s neprijatnim pitanjima o Rusiji i eventualnoj kontroli naoružanja posle nekoliko masovnih ubistava u SAD, piše AP.

Si gotovo nikad ne odgovara na novinarska pitanja.

"Obojica su osetljivi i oprezni prema medijima. Zabrinuti su da bi moglo biti škakljivih pitanja koja bi ih osramotila", rekao je Žang Lifan, politički analitičar iz Pekinga.

U međuvremenu, piše AP, dok su Tramp i Si obilazili carsku palatu u Pekingu cenzori su uklanjali poruke o Trampovoj poseti s kineskih internet foruma.

Na popularnim servisima, poput Sina veiboa, dominirali su komentari zvaničnih medija, pa i glavnog lista Komunističke partije Kine Ženmin žibaoa, prenela je američka agencija.

Na najvećem broju tih postova komentari su bili ili isključeni ili strogo moderisani.

Prema sajtu za praćenje cenzure na internetu Fri veibo (Free Weibo), uklonjeni su šaljivi komentari o nedostatku saobraćajne gužve u Pekingu u vreme kada je Trampova kolona prolazila trgom Tjenanmen.

Drugi su se pitali, navodi AP, da li je Tramp mogao da se nakači na Tviter, koji je u Kini nedostupan. Žang tvrdi da cenzura pokazuje "nedostatak samouverenja" vlade.

"Ako su sigurni u sebe, zašto su toliko osetljivi na kritiku ljudi", naveo je analitičar.

XS
SM
MD
LG