Dostupni linkovi

Šef diplomatije: Španija bi mogla odobriti referendume


Sa danas održanih protesta indipendista u Barseloni 8. novembar 2017
Sa danas održanih protesta indipendista u Barseloni 8. novembar 2017

Španija razmatra ustavne promjene koje bi ubuduće odobrile regionima da održavaju referendume o nezavnosti, saopštio je ministar vanjskih poslova te zemlje Alfonso Dastis.

Dastis je u intervjuu za BBC rekao da bi se glasanje moglo organizovati širom zemlje.

"Formirali smo komitet u parlamentu da istraži mogućnost usklađivanja Ustava da bi bio u mogućnosti da bolje izađe u susret aspiracijima nekih od katalonskih građana", rekao je Dastis.

"Mi priznajemo da postoji politička situacija koja zaslužuje da bude razmotrena, ali, u svakom slučaju, jasno je da će odluka biti donesena i da će je donijeti svi Španci", kaže šef diplomatije.

Dastis je takođe rekao i da mu je žao ako su ljudi bili povrijeđeni tokom održavanja zabranjenog referenduma 1. oktobra, ali tvrdi da nije bilo prekomjerne upotrebe sile.

Dastis je ranije tvrdio da su neki od snimaka policijskog nasilja bili "lažni".

Ovaj potez stiže nakon prethodnog poteza bez presedana španske vlade u Kataloniji, gdje je regionalna vlada smijenjena upravo zbog održavanja referenduma i unilateralnog proglašenja nezavisnosti.

Širom Katalonije danas u održani protesti i štrajkovi proindipendističkih sindikata zbog hapšenja bivših katalonskih vlasti.

Istovremeno je danas Ustavnu sud Španije proglasio neustavnom deklaraciju o nezavisnosti donesenu 27. oktobra nakon čega su španske vlasti raspustile regionalnu vladu i parlament, uvele direktnu upravu Madrida i raspisale prijevremene regionalne izbore za 21. decembar.

Kako je saopštio španski Ustvani sud u srijedu, katalonska deklaracija o nezavisnosti je "neustavna i nevažeća".

XS
SM
MD
LG