Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Katalonski demonstranti blokirali puteve i željeznicu


Ilustracija

Putevi širom Katalonije blokirani su od jutros na više od 60 mesta, kao i neke željezničke linije pred najavljeni štrajk proindipendista u tom regionu, saopštila je saobraćajna služba.

Mnoge blokade nalaze se na pristupnim putevima velikim katalonskim gradovima uključujući i regionalni glavni grad Barselonu, i na nekim od glavnih arterija, navodi se na Twitter nalogu te službe.

Nacionalna željeznica Renfe saopštila je da su vozovi zaustavljeni na desetinama linija zato što demonstranti blokiraju pruge.

Nekoliko nacionalnih brzih pruga takođe je pogođeno, navela je željeznička kompanija, dodajući da vozovi ili kasne ili su preusmjereni.

U sjevernom gradu Đironi demonstranti su zaobišli policijske kontrole i ušli u glavnu željezničku stanicu.

Štrajk nije podržan od strane dva glavna unionostička sindikata i ne izgleda, kako navodi AP, da ima velikog efekta na regionalnu industruju.

Štrajk ima i političku dimenziju pošto su stranke i grupe civilnog društva pozvale radnike na okupljanje u podne u glavnim katalonskim gradovima i ponovo uveče ispred gradskih skupština širom tog španskog regiona da protestuju zbog hapšenja aktivista i smijenjenih zvaničnika katalonske vlade.

Španske su vlasti 27. oktobra preduzele korak bez presedana i preuzeli kontolu nad Katalonijom, nakon što je većina u regionalnom parlamentu izglasala nezavisnost. Vlada je smijenena a regionlani parlament raspušten i raspisani izbori za 21. decembar.

Premijer Mariano Rajoy rekao je danas da izbori u Kataloniji idućeg mjeseca treba da "otvore novu političku eru u tom sjeveroistočnom regionu i da ga vrate u normalu uz poštovanje zakona zemlje".

On je odgovarao na pitanje poslanika o vanrednim mjerama koje su dovele do toga da centralne vlasti direktno upravljaju Katalonijom. Protiv indipendističkih lidera Katalonije podignute su optužnice za pobunu i pronevjeru javnih fondova.

Osam bivših katalonskih ministara i još dvoje indipendističkih aktivista nalaze se u zatvoru.

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont i njegova četri ministra otišli su prošle sedmice u Belgiju, gdje se bore sa španskim nalogom za hapšenje i zahtjevom za izručenje.

XS
SM
MD
LG