Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četvorka traži produženje UN mandata za hemijsko oružje u Siriji


Kan Šajkun u sjeverozapadnoj provinciji Idlib nakon hemijskog napada 4. aprila 2017.

Francuska, Britanija, SAD i Njemačka pozvali su Savjet bezbjednosti UN da obnove mandat za međunarodnu istragu o hemijskim napadima u Siriji i apelovali na snažne političke signale koji će osigurati da oni koji su odgovorni za takve zločine odgovaraju.

"Apelujemo na Savjet bezbjednosti Ujedinjinih nacija da nastavi sa Zajedničkim istražnim mehanizmom (JIM)" navodi se u zajedničkom saopštenju ministara vanjskih poslova ovih zemlja.

"Takođe pozivamo Izvršni savjet Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) da preduzme akciju kao odogovor na izvještaj istražnog mehanizama i pošalje nepodijeljenu poruku da će oni koji su odgovorni za hemijske napade biti kažnjeni", piše saopštenju.

Rusija je je u utorak saopštila da se protivi nacrtu UN rezolucije o produžavanju manadata istrage Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja, koja je istraživala slučajeve hemijskih napada u Siriji.

Posljednji izvještaj ovog UN tijela je ukazao da su snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu ogovorne za hemijski napad u Kan Šajkunu u provinciji Idlib 4. aprila u kojem je stradalo više od 80 ljudi među njima i djeca.

Rusija pak zastupa stranu zvaničnog Damaska koji tvrdi da su napad uzrokovale same pobunjeničke snage kada je eksplodiralo njihovo skladište hemijskog oružja.

XS
SM
MD
LG