Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MVP Srbije kritikuje ukrajinskog amabasadora


Oleksandar Aleksandrovič, ambasador Ukrajine u Srbije

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev optužio je danas ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča da se "sve njegove aktivnosti svode na jalove pokušaje da naruši odnose Srbije i Rusije"

Tončev je apelovao na Ministarstvo spoljnih poslova i na Vladu u Kijevu da ambasadoru "ukažu na nedopustivost ovakvog daljeg ponašanja, kako Beograd ne bi bio prinudjen da preduzme korake uobičajene u takvim slučajevima".

Tončev je reagovao na poslednji intervju koji je ukrajinski ambsador dao BIRN-u u kome je, između ostalog, naveo da Putina nije briga za Srbiju, već da je samo koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu".

U saopštenju povodom intervjua Alksandroviča BIRN-u,Tončev je naveo da ambasador "izgleda stalno zaboravlja da je osnovna uloga ambasadora da sve čini na unapređenju bilateralnih odnosa.

"U poslednjem u nizu skandaloznih intervjua koje je dao, ocenio je da Srbija ne vodi samostalnu spoljnu politiku, odnosno da je instrument u rukama Rusije, koja na taj način destabilizuje čitav region Zapadnog Balkana, a time i uništava Evropu. Izneo je, ničim potkrepljene tvrdnje, o srpskom faktoru koji destabilizuje Makedoniju, stvaranju tenzija sa Hrvatskom, umešanosti srspkih ekstremista u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, a pomenuo je i separatizam u BiH. Naravno, nije propustio priliku da podrži već čuvenu izjavu jednog zapadnog diplomate o sedenju na dve stolice", naveo je Tončev.

Povodom navoda o učešću srpskih dobrovoljaca u oružanim sukobima na istoku Ukrajine, Tončev je saopštio da su "u ratovima na prostorima bivše SFRJ učestvovali i državljani Ukrajine, što Srbija nikada nije zvanično spočitavala Kijevu" i dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i ostaje privržena politici što boljih bilateralnih odnosa.

"Činjenica da Srbija vodi balansiranu, korektnu i doslednu spoljnu politiku, koja daje ozbiljne rezultate stalnim poboljšanjem njenog ugleda i pozicije u medjunarodnoj zajednici izgleda da ne odgovara svima, pa ohrabruju pojedine ambasadore da se krajnje nediplomatski, da ne kažem nepristojno ponašaju prema zemlji koja im je ukazala gostoprimstvo", navodi se u saopštenju Tončeva.

XS
SM
MD
LG