Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pronađena tijela 24 tinejdžerke u Sredozemnom moru


Proteklih dana iz Sredozemnog mora spašeno je oko 2.500 migranata

Tijela 26 tinejdžerki pronađena su u Sredozemnom moru, saopštila je talijanska policija.

Vjeruje se da su ove djevojke, starosti od 14 do 18 godina, bile migrantkinje koje su pokušavale iz Libije stići u Evropu, izvještava Independent.

Istražitelji će pokušati otkriti da li su one bile mučene ili seksualno zlostavljane, kazala je za CNN Lorena Ciccotti, načelnica policije grada Salerna.

Tijela ovih mladih žena, za koje se vjeruje da su iz Nigera i Nigerije, prebačena su u Salerno na španskom mornaričkom brodu koji je vršio spasilačke operacije u Sredozemnom moru.

Glasnogovornik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice Marco Rotunno je rekao da je su pronađene utopljenice bile u brodolomu u blizini obale Libije prije dva dana. S tog broda je spašeno 60 osoba.

Zvaničnici humanitarnih organizacija su kazali da je tokom proteklih dana iz mora spašeno oko 2.500 migranata, što je jedan od najintenzivnijih perioda što se tiče spašavanja u Mediteranu otkad je Italija postigla sporazum s Libijom o usporavanju polazaka krijumčarskih brodova koji prevoze migrante.

Broj migranata koji stižu u Italiju ove godine je bio 30 posto manji nego prošle godine, te je krajem prošle sedmice iznosio 111.716, prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

U istom periodu prošle godine, ovaj broj je iznosio gotovo 160.000.

XS
SM
MD
LG