Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Estonija uhapsila ruskog FSB agenta


Ilustracija

Estonija je uhapsila muškarca osumnjičenog da je ruski agent koji je radio protiv estonske države, saopštila je kancelarija državnog tužioca te zemlje.

Mušakarac, ruski državljanin, osumnjičen je između ostalog, za pokušaj zavjere u vezi sa kompjuterima, saopštila je tužiteljka Inna Ombler u utorak.

Ona je rekla da su meta bile državne institucije Estonije ali nije otkrila detalje, dodajući da je osumnjičeni uhapšen prošle sedmice i da je time "veća šteta spriječena"

Tužiteljka Ombler je navela da osumnjičeni radi za rusku Federalnu službu bezbjednosti (FSB), koja je nasljednik sovjetskog KGB i da je formalno optužen pred sudom u ponedjeljak.

U 2015. i 2016., trojica muškaraca su u Estoniji optuženi sa saradnju su ruskom obavještajnom službom i osuđeni na zatvorske kazne.

U maju, Estonija je protjerala dvoje ruskih diplomata sa pozicija u ruskom konzulatu u Narvi, zbog kontakata sa lokalnim zvaničnicima koji su se smatrali neprikladnim za diplomate.

Vlada i privatni internet sajtovi u Estoniji bili su na udaru velikih sajber napada 2007. godine, nakon odluke ove baltičke nacije da uklone spomenik iz sovjetskog perioda sa glavnog trga u prijestonici Talinu.

Ova mala baltička država je u fokus svog šestomjesečnog predsjedavnja EU, koje se okončava 31. decembra, upravo je stavila globalne sajber napade.

Sovjetski savez je okupirao Estoniju tokom II Svjetskog rata, i ova je država dobila nezavisnost tek nakon kolapsa SSSR 1991. i danas je članica i EU i NATO-a.

Odnosi Estonije sa Rusijom su veoma zategnuti.

XS
SM
MD
LG