Dostupni linkovi

UN: Mijanmar da obustavi nasilje u državi Rakhine


Iscrpljeni na putu ka Bangaldešu
Iscrpljeni na putu ka Bangaldešu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je pozvalo vladu Mijanmara da "obustavi pretjerane vojne sile u državi Rakhine", zbog koje je 600.000 pripadnika naroda Rohingya izbjeglo iz Mijanmara.

Ujedinjene nacije su osudile nasilje tokom proteklih deset sedmica kao klasični primjer etničkog čišćenja. Mijanmar je negirao navode o etničkom čišćenju, podsjeća Reuters.

Kako bi ugodile Rusiji i Kini, koje imaju pravo veta, Velika Britanija i Francuska su odustale od pritisaka da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o ovoj situaciji, te se ovo tijelo od 15 članova umjesto toga jednoglasno složilo da izda službeno saopćenje.

Vijeće je izrazilo "ozbiljnu zabrinutost zbog navoda o kršenjima ljudskih prava u državi Rakhine, od strane mijanmarskih snaga sigurnosti, posebno nad osobama koje pripadaju zajednici Rohingya".

"Vijeće sigurnosti zahtijeva od vlade Mijanmara da osigura okončanje korištenja pretjerane vojne sile u državi Rakhine, da ponovo uvede civilnu upravu i počne primjenjivati vladavinu zakona, te da provede hitne korake u skladu sa svojim obavezama i obećanjima o poštivanju ljudskih prava. Vijeće sigurnosti ističe da je primarna odgovornost vlade Mijanmara zaštita stanovništva te zemlje, između ostalog kroz poštivanje vladavine zakona i poštivanje, promicanje i zaštitu ljudskih prava", navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također naglašava važnost transparentnih istraga navoda o kršenjima ljudskih prava i "u tom pogledu, Vijeće sigurnosti traži od vlade Mijanmara da sarađuje sa svim relevantnim tijelima, mehanizmima i instrumentima Ujedinjenih nacija".

Satelitski snimci spaljenih sela Rohindža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00



Mijanmar je zabranio ulazak UN-ovom timu koji je bio zadužen za istragu navoda o zločinima nakon početka manje vojne kontraofanzive u oktobru 2016. godine.

Vijeće sigurnosti je uznemireno sve gorom humanitarnom situacijom u državi Rakhine i upozorava da rastući broj izbjeglica "ima destabilizirajući utjecaj u regiji".

Vijeće zahtijeva da mijanmarske vlasti dopuste hitan, siguran i neometan pristup humanitarne pomoći i medija ovom području.

Vijeće je zatražilo od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da u roku 30 dana napravi izvještaj o ovoj situaciji.

Tajland: Spas za 98 žrtava trgovine ljudima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

XS
SM
MD
LG