Dostupni linkovi

Otkriven tajni porez Apple-a


Prodavnica Apple-a u New Yorku

Najprofitabilnija firma na svijetu ima novi tajni sistem koji bi joj omogućio da nastavi izbjegavati plaćati milijarde dolara poreza, pokazuju Rajski papiri (Paradise Papers), javio je BBC.

Rajski papiri otkrivaju kako je Apple uletio u zamku 2013. godine zbog svoje kontroverzne irske poreske prakse – da se u ovom poreskom raju aktivno bavi kupovinom.

Potom je Apple preselio firmu koja je držala većinu svoje ogromne neoporezovane offshore gotovinske rezerve, u iznosu od oko 252 milijarde američkih dolara, na Jersey, jedno od Kanalskih ostrva.

Apple je saopštio da novi sistem nije smanjio porez.

Iz ove kompanije je rečeno da je ostala najveći poreski obveznik na svijetu, koji je platio oko 35 milijardi dolara u porezu na korporaciju u posljednje tri godine, da je poštovala zakon i da njene promjene "nisu smanjile naše poreske uplate u bilo kojoj zemlji".

Ova tehnološka kompanija je do 2014. iskoristila propust u poreskim zakonima u Sjedinjenim Državama i Irskoj, u slučaju poznatijem kao "dvostruki irski".

To je omogućilo Apple-u da uputi sve svoje prodaje izvan Amerike – trenutno oko 55 posto svog prihoda – putem irskih podružnica koje su, sa aspekta plaćanja poreza, bez državljanstva, pa je zato porez koji su plaćale skoro pa nikakav.

Umjesto da plaćaju irski porez na korporaciju od 12,5 posto ili američku stopu od 35 posto, ovaj sistem je pomogao Apple-a da smanjivanji poresku stopu na dobit izvan SAD-a u mjeri u kojoj je inostrano plaćanje poreza ove kompanije rijetko iznosilo više od pet posto strane dobiti, a za nekoliko godina je palo i ispod dva posto.

Evropska komisija izračunala je poresku stopu za jednu od Apple-ovih irskih kompanija koja je za samo godinu dana bila 0,005 posto.

Novo veliko curenje povjerljivih informacija iz ofšor (offshore) kompanija nazvano "Rajski papiri" otkrilo je više od 120 imena političara, ali i drugih javnih ličnosti.

XS
SM
MD
LG