Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Albanija: Kosovo da ispuni uslove za viznu liberalizaciju


Predsednik albanskog parlamenta Gramoz Ruçi i Kadri Veseli, predsjednik kosovskog parlamenta

Albanija ohrabruje Kosovo da ispuni poslednje uslove Evropske komisije za dobijanje vizne liberalizacije, te da Kosovo ne očekuje da to pitanje može da reši tako što će državljani Kosova uzimati albansko državljanstvo, poručio je predsednik Skupštine Albanije, Gramoz Rući, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Kosovu.

Upitan da li Skupština Albanije treba da usvoji zakon koji će građani Kosova omogućiti dobijanje albanskog državljastva, što je inače bio predlog kosovskog predsednika Hašima Tačija, Rući je kazao da je bolje da se Kosovo koncentriše na ispunjavanje uslova i ratifiakciji demarkacije sa Crnom Gorom.

„Pratio sam ono što je predsednik Tači zatražio od albanskog predsednika Iljira Mete. Moj odgovor je samo jedan, a to je da mi podržavamo rešenje sa EU po pitanju viza za građane Kosova. EU ne treba da tretira Kosovo kao izolovanim ostrvom na Balkanu. Perma tome, ohrabrujem sve političke snage da reše pitanje demarkacije ukoliko je to ometnja, iako mislim da je Kosovo ispunilo sve evropske uslove“, naveo je predsednik albanskog parlamenta.

On smatra da ovo pitanje ne treba da se reši putem albansko-albanskih odnosa, već na relaciji Kosova i EU.

Rućija su danas na sastanak dočekali visoki državni zvaničnici Kosova.

Kosovski predsednik Hašim Tači oktobra je zatražio od albanskog kolege Iljira Mete da se građanima Kosova omogući da ubrzanom procedurom apliciraju za albansko državljanstvo, posebno studentima, biznismenima i ljudima koji imaju potrebu za to. Tači smatra da je trenutno to jedina nada za slobodno kretanje gradjana Kosova.

XS
SM
MD
LG